Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επέκταση του QE εκνευρίζει τους traders ομολόγων

Για επιδείνωση της ρευστότητας, έλλειψη χρέους και αποσταθεροποίηση τιμών φοβούνται οι traders. Ως το τέλος του 2015 η καθαρή έκδοση χρέους στην ευρωζώνη θα είναι αρνητική, αφού η ΕΚΤ θα αγοράζει περισσότερο απ' ότι εκδίδουν οι κυβερνήσεις.

Η επέκταση του QE εκνευρίζει τους traders ομολόγων

Καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης του σχεδίου αγοράς ομολόγων, οι αρχικές επιφυλάξεις των traders ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια, τονίζει το Bloomberg.

Όπως υποστηρίζουν, οι πρώτοι οκτώ μήνες του προγράμματος αξίας 1,2 τρισ. ήταν επιτυχείς. Ωστόσο, η προοπτική μιας επέκτασης έχει ανανεώσει τις ανησυχίες πως τα ομόλογα θα αρχίσουν να σπανίζουν και οι τιμές θα αποσταθεροποιηθούν. Πρόκειται για ανησυχίες που είχαν εκφραστεί και τον Ιανουάριο, όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε την αρχή της ποσοτικής της χαλάρωσης.

«Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της ποσοτικής χαλάρωσης, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο φόβος για περαιτέρω επιδείνωση της ρευστότητας και έλλειψη» χρέους, τόνισε ο Zoeb Sachee του Citigroup. Καθώς οι αποκτήσεις της ΕΚΤ άγγιξαν τα 419 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, αντίθετα από τις προσδοκίες, οι αγορές δεν έχουν επηρεάσει τη διαθεσιμότητα περιουσιακών στοιχείων, επεσήμανε.

«Δε θα έλεγα πως αυτό μπορεί να συνεχιστεί για πάντα», σημείωσε ο Sachee, «διότι υπάρχει μια καθαρή αγορά από την ΕΚΤ, που είναι περισσότερη από την προσφορά που υπάρχει στην αγορά» ομολόγων που έχουν πρόσφατα εκδώσει οι κυβερνήσεις.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, μέχρι το τέλος του 2015, η καθαρή έκδοση χρέους της πλειοψηφίας των χωρών της ευρωζώνης θα είναι αρνητική αν συνυπολογιστούν οι αγορές από την κεντρική τράπεζα. Η Γερμανία θα επηρεαστεί περισσότερο, καθώς εκτιμάται πως η ΕΚΤ θα αγοράσει 105 εκατ. ευρώ χρέους παραπάνω απ' ό,τι πουλά η κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v