Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός για τρομοκρατική επίθεση στο Αννόβερο

Ακυρώθηκε ο αγώνας Ολλανδίας-Γερμανίας, μετά τον εντοπισμό οχήματος που φέρεται να ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά. Στον αγώνα είχε προγραμματιστεί να παρευρεθεί η Μέρκελ. Τι δηλώνει ο Γερμανός ΥΠΕΣ για την υπόθεση. Δεύτερο ύποπτο αντικείμενο σε σιδηροδρομικό σταθμό.

Συναγερμός για τρομοκρατική επίθεση στο Αννόβερο

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ακυρώθηκε ο φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου ανάμεσα στην Γερμανία και την Ολλανδία για λόγους ασφαλείας, ενώ έκλεισε τους σταθμούς του μετρό και του τραμ.

Εκπρόσωπος της αστύνομιας δήλωσε στην γερμανική τηλεόραση ότι ο αγώνας ακυρώθηκε μετά από πληροφορίες πως είχε σχεδιαστεί βομβιστική επίθεση στο γήπεδο του Αννόβερο, όπου επρόκειτο να διεξαχθεί. Σύμφωνα με γερμανικά μέσα έχει εντοπιστεί όχημα που φέρεται να είναι παγιδευμένο με εκρηκτικά έξω από το στάδιο. Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

«Επρόκειτο για μια πολύ δύσκολη απόφαση, η οποία ελήφθη έπειτα από πολλές πληροφορίες που λάβαμε για μια πιθανή επίθεση, οι οποίες πριν από τον αγώνα πύκνωσαν πολύ», εξήγησε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ αναφερόμενος στην ακύρωση του φιλικού αγώνα, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο κ. Ντε Μεζιέρ δήλωσε ακόμη, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη, ότι δεν σκοπεύει να δώσει λεπτομέρειες για την υπόθεση, διότι αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία στους πολίτες ή να δυσχεράνουν το έργο των αρχών στο μέλλον.

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας Μπόρις Πιστόριους διευκρίνισε ότι ως τώρα δεν έχουν γίνει συλλήψεις, ενώ πρόσθεσε ότι δεν επιβεβαιώνεται για την ώρα ότι βρέθηκε ασθενοφόρο με εκρηκτικά κοντά στο στάδιο.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), το οποίο επικαλείται κύκλους ασφαλείας της Γερμανίας, η απειλή ήταν «ισλαμιστικού χαρακτήρα» και η σχετική ενημέρωση έφτασε στο Βερολίνο από μυστική υπηρεσία ξένης χώρας, και πιο συγκεκριμένα από τη Γαλλία.

Εν τω μεταξύ το ιδιωτικό ειδησεογραφικό δίκτυο n-tv και το Spiegel-online κάνουν λόγο για νέο ύποπτο αντικείμενο που εντοπίστηκε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Ανόβερου αλλά και για εκρηκτικό μηχανισμό που επρόκειτο να πυροδοτηθεί μέσα στο στάδιο

Στην πόλη του Ανόβερου έχουν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις, ενώ διεξάγονται έλεγχοι σε πεζούς και σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της Αστυνομίας του Ανόβερου Φόλκερ Κλούβε, ειδοποιήθηκαν όλοι οι διοργανωτές συναυλιών στην πόλη και τους συνεστήθη να ακυρώσουν τις αποψινές εκδηλώσεις.

Η εφημερίδα Syker Kreiszeitung της περιοχής του Ανόβερου μετέδωσε στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι κοντά στο στάδιο εντοπίστηκε ένα «ύποπτο» πρόσωπο, γνωστό στις αρχές.

Νωρίτερα την Τρίτη, μια εγκατελειμμένη βαλίτσα στο Αννόβερο κίνησε υποψίες και οδήγησε τους αξιωματούχους να σφραγίσουν την περιοχή γύρω από το στάδιο, αλλά η αστυνομία έδωσε το πράσινο φώς. 

Σημειώνεται πως στο παιχνίδι είχε προγραμματιστεί να παρευρεθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τοπικά μέσα η καγκελάριος έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία. Νεώτερες πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν είχε φτάσει στο στάδιο. Την Κυριακή η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία είχε ψηφίσει ομόφωνα υπέρ της διεξαγωγής του αγώνα. 

Ταυτόχρονα, εκκενώθηκε και η TUI-Arena στο Αννόβερο, όπου απόψε θα έδινε συναυλία το συγκρότημα «Soehne Mannheims». Δεν έγινε ωστόσο γνωστό αν υπάρχει συγκεκριμένη απειλή και για τον συναυλιακό χώρο.

«Η ασφάλεια έχει πάντα προτεραιότητα. Είναι ένας φόβος που έχει πάντα κανείς. Εμπιστεύομαι την αστυνομία ότι έλαβε εδώ την σωστή απόφαση. Όταν υπάρχει μια κατάσταση κινδύνου, πρέπει να γίνονται τέτοια βήματα», δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης Στέφαν Σόστοκ, αναφερόμενος στα δύο περιστατικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v