Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «κίνητρα» προς την Τουρκία συζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν σήμερα το «πακέτο κινήτρων», πριν τη συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας στην G20. Οι εντάσεις μέσα στην ΕΕ αυξάνονται, καθώς κάποιοι ξεκινούν συνοριακούς ελέγχους και ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών.

Τα «κίνητρα» προς την Τουρκία συζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Τη βοήθεια της Τουρκίας για την αναχαίτιση της εισροής προσφύγων πρόκειται να ζητήσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, προσφέροντας σε αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια, θεωρήσεις βίζα για τους Τούρκους πολίτες και τη συνέχιση της συζήτησης σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να συζητήσουν το «πακέτο κινήτρων» της Τουρκίας σήμερα στη Μάλτα, πριν αξιωματούχοι της ΕΕ συναντηθούν με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάσκεψη της G20, που ξεκινά την Κυριακή.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα, προκειμένου να κλείσει μια συμφωνία για την επιτάχυνση της βοήθειας προς την Τουρκία, ενώ η χώρα του αποτελεί έναν από τους κύριους προορισμούς για τους πρόσφυγες. «Πότε θα αυξήσουμε τον ρυθμό;» ανέφερε την Τετάρτη απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, το «φλερτ» Ευρώπης και Τουρκίας ήρθε σε μια στιγμή έντασης της εσωτερικής διαμάχης στην Ευρώπη λόγω του προσφυγικού προβλήματος. Η Σουηδία, ένας ακόμη «μαγνήτης» για τους αιτούντες ασύλου, ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει σήμερα συνοριακούς ελέγχους.

Οι δεσμοί Ευρώπης και Τουρκίας έχουν διαβρωθεί από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη συμμετοχή της δεύτερης στην ΕΕ το 2005, κυρίως καθώς οι κυβερνήσεις Ερντογάν ολοένα και απομακρύνονταν από τα πρότυπα δικαιωμάτων του πολίτη που έχει θεσπίσει το μπλοκ. Ταυτόχρονα, οι οικονομικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει η ΕΕ έχουν επηρεάσει το ενδιαφέρον της για περαιτέρω επέκταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v