Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορτογαλία: Κίνδυνος εξόδου από το QE της ΕΚΤ

Τα πορτογαλικά ομόλογα θα πάψουν να είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ αν ο οίκος αξιολόγησης DBRS υποβαθμίσει την χώρα την Παρασκευή. Το πολιτικό ρίσκο μετά την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η δυνατότητα για waiver.

Πορτογαλία: Κίνδυνος εξόδου από το QE της ΕΚΤ

Τα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο υποβάθμισης από τον οίκο αξιολόγησης DBRS και τον αποκλεισμό τους από το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα που βρίσκονται πάνω από την επενδυτική βαθμίδα από έναν τουλάχιστον οίκο αξιολόγησης. Η Πορτογαλία έχει ήδη μπει στην κατηγορία των «σκουπιδιών» από τις Moody’s, Fitch και S&P.

Ωστόσο ο οίκος αξιολόγησης DBRS, τις εκτιμήσεις του οποίο λαμβάνει υπόψη η ΕΚΤ, διατηρεί την χώρα πάνω από την επενδυτική βαθμίδα. Ο οίκος με έδρα το Τορόντο του Καναδά έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει έκθεση για την χώρα της Ιβηρικής την Παρασκευή.

Αναλυτής της DBRS δήλωσε την Τρίτη στο Reuters πως θα ληφθούν υπόψη οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, με την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης. «Συνηθίζουμε να κοιτάμε τα πιο μακροπρόθεσμα ζητήματα, αλλά θα συζητήσουμε επίσης και τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και την αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από αυτές» σημείωσε η Αντριάνα Αλβαράντο στο Reuters.

«Ο φόβος είναι πως αν η DBRS τους υποβαθμίσει, θα πυροδοτήσει την έξοδο της Πορτογαλίας από το QE» ανέφερε αναλυτής της Commerzbank στο Bloomberg. Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε πως η ΕΚΤ μπορεί να εισάγει ένα waiver (εξαίρεση) και να συνεχίσει να αγοράζει πορτογαλικά ομόλογα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v