Ανοδο στην τιμή του πετρελαίου βλέπει η Σαουδική Αραβία

Η περικοπή των δαπανών θα οδηγήσει σε μείωση της μελλοντικής προσφοράς και θα πιέσει τις τιμές προς τα πάνω, τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός της Σαουδικής Αραβίας, σημειώνοντας πως μια περίοδος χαμηλών τιμών δεν είναι βιώσιμη.

Ανοδο στην τιμή του πετρελαίου βλέπει η Σαουδική Αραβία

Οι περικοπές δαπανών της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου οδηγούν σε νέα απότομη αύξηση στις τιμές στην ενέργεια με τη μείωση της μελλοντικής προσφοράς, όπως τόνισε ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, υφυπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι επενδύσεις έχουν περικοπεί κατά 200 δισ. δολάρια φέτος και θα πέσουν ακόμη 3 με 8% το επόμενο έτος, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και μετά, που η βιομηχανία μειώνει τις δαπάνες για δύο συνεχόμενα έτη, σημείωσε ο πρίγκιπας Abdulaziz. Πρότζεκτ που αντιστοιχούν σχεδόν σε πέντε εκατ. βαρέλια την ημέρα έχουν αναβληθεί ή ακυρωθεί, πρόσθεσε.

Όπως οι υψηλές τιμές στο πετρέλαιο δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν για πολύ, μία περίοδος χαμηλών τιμών είναι «επίσης μη βιώσιμη, καθώς θα επιφέρει μεγάλες περικοπές στην επένδυση και θα μειώσει την ελαστικότητα της βιομηχανίας πετρελαίου, υπονομεύοντας τη μελλοντική ασφάλεια της προσφοράς και στρώνοντας τον δρόμο για μία ακόμη απότομη αύξηση τιμών», ανέφερε, προσθέτοντας πως «ως υπεύθυνος και αξιόπιστος παραγωγός με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, το βασίλειο είναι αφοσιωμένο στο να συνεχίσει να επενδύει στον τομέα πετρελαίου και αερίου, παρά την πτώση στην τιμή του πετρελαίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v