Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπερτιμημένες οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

Ο CEO της ναυτιλιακής εταιρίας που διαχειρίζεται το 15% του συνόλου καταναλωτικών αγαθών που μεταφέρονται μέσω θαλάσσης, εκτιμά ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι αισιόδοξες τόσο για το 2015 όσο και το 2016.

Υπερτιμημένες οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

Η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με πιο βραδείς ρυθμούς σε σχέση με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και άλλων φορέων, υποστηρίζει ο Nils Smedegaard Andersen, διευθύνων σύμβουλος της A.P. Moeller-Maersk.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρία του, στην οποία ανήκει η μεγαλύτερη ναυτιλιακή γραμμή του κόσμου, είναι ηγέτης στο παγκόσμιο εμπόριο, αφού διαχειρίζεται περίπου το 15% όλων των καταναλωτικών αγαθών που μεταφέρονται μέσω θαλάσσης.

«Πιστεύουμε πως η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται», τόνισε, υποστηρίζοντας πως «το εμπόριο είναι αυτή τη στιγμή σημαντικά πιο αδύναμο από ό,τι θα ήταν κανονικά με τις προβλέψεις για ανάπτυξη που βλέπουμε».

Στις 6 Οκτωβρίου, το ΔΝΤ μείωσε την πρόβλεψή του για το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε 3,1% από 3,3%, επικαλούμενο μία επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές λόγω αδύναμων τιμών στα εμπορεύματα. Επιπλέον, μείωσε την πρόβλεψή του για το 2016 σε 3,6% από 3,8%. Σύμφωνα με τον Andersen, ωστόσο, ακόμη και οι αναθεωρημένες προβλέψεις ίσως είναι υπερβολικά αισιόδοξες.

«Διεξάγουμε μία σειρά από δικές μας μακροοικονομικές προβλέψεις και βλέπουμε μικρότερη ανάπτυξη -ιδιαίτερα στα αναπτυσσόμενα κράτη, αλλά ίσως και στην Ευρώπη- σε σχέση με το τι περιμένουν οι υπόλοιποι το 2015», ανέφερε ο Andersen, ενώ συμπλήρωσε πως για το 2016 «είμαστε λίγο πιο απαισιόδοξοι από τους περισσότερους που έχουν προχωρήσει σε προβλέψεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v