Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόλις 27 δισ. δολάρια κοστίζει η εξόρυξη στο διάστημα

Έρευνα μεταπτυχιακών φοιτητών κατέδειξε ότι η δημιουργία και εκμετάλλευση ορυχείου στο διάστημα κοστίζει λιγότερο από την οικοδόμηση τέτοιων εργοστασίων στη Γη. Το κόστος περιλαμβάνει από εκτοξεύσεις πυραύλων μέχρι εγκαταστάσεις σε τροχιά.

Μόλις 27 δισ. δολάρια κοστίζει η εξόρυξη στο διάστημα

Η δημιουργία και εκμετάλλευση ενός ορυχείου στο φεγγάρι ή σε κάποιο αστεροειδή θα μπορούσε να κοστίσει λιγότερο από την οικοδόμηση των μεγαλύτερων τερματικών σταθμών αερίου στη Γη, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε ένα φόρουμ από στελέχη εταιριών και επιστημόνων της NASA.

Μία αποστολή στη Δήμητρα, τον πλανήτη-νάνο που απέχει παραπάνω από 410 εκατ. χλμ από τον Ήλιο, μπορεί να κοστίσει περίπου 27 δισ. δολάρια. Αυτή η δαπάνη περιλαμβάνει 10 εκτοξεύσεις πυραύλων για τη μεταφορά εξοπλισμού, την εξόρυξη μετάλλων και νερού, καθώς και την κατασκευή μιας εγκατάστασης σε τροχιά για την επεξεργασία ακατέργαστου υλικού.

Την κοστολόγηση έκαναν μεταπτυχιακοί φοιτητές στον τομέα των επιχειρήσεων του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, το οποίο επιπλέον συνεργάζεται με την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος επάνω σε οικονομικά θέματα που σχετίζονται με την εξόρυξη στο διάστημα.

Συγκριτικά, το μεγαλύτερο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αυστραλίας, Chevron Corp, αναμένει κόστη ύψους 54 δισ. δολαρίων για τα πρότζεκτ του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v