Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τα... νησιά Καϊμάν στη φορολογική αδιαφάνεια

Από την έκτη στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας οι ΗΠΑ. Ακολουθούν μόνο την Ελβετία και το Χονγκ Κονγκ. Η προσέγγιση της χώρας μπορεί να δημιουργήσει «τρύπα» στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τα... νησιά Καϊμάν στη φορολογική αδιαφάνεια

Η άρνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να συμμετάσχει σε ένα παγκόσμιο σύστημα ανταλλαγής τραπεζικών δεδομένων έχει μετακινήσει τη χώρα πάνω από τα νησιά Καϊμάν στη λίστα φορολογικής αδιαφάνειας που καταρτίζει το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν μόνο την Ελβετία και το Χονγκ Κονγκ σε μια κατάταξη offshore παραδείσων, αφού αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τα πρότυπα ανταλλαγής πληροφοριών που δημιούργησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ωστόσο, το πρακτορείο τονίζει πως οι ΗΠΑ έχουν θεσπίσει το δικό τους σύστημα συλλογής δεδομένων, γνωστό ως FATCA, το οποίο υποχρεώνει τις τράπεζες σε όλο τον κόσμο να παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με Αμερικανούς κατόχους λογαριασμών, οι οποίοι προσπαθούν να αποφύγουν την αμερικανική Φορολογική Υπηρεσία (IRS).

Όπως ανέφερε σε έκθεσή του τη Δευτέρα το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης, «αν και οι ΗΠΑ έχουν βρει ισχυρούς τρόπους να αμυνθούν έναντι των ξένων φορολογικών παραδείσων, δεν έχουν αντιμετωπίσει σοβαρά τον δικό τους ρόλο στην προσέλκυση παράνομων χρηματοοικονομικών ροών και την υποστήριξη της φοροδιαφυγής (...) Η ανεξάρτητη προσέγγιση της Ουάσινγκτον ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει μία τεράστια τρύπα στις διεθνείς προσπάθειες να καταρριφθούν η φοροδιαφυγή, το ξέπλυμα χρήματος και το οικονομικό έγκλημα».

Η Σιγκαπούρη και τα Καϊμάν τοποθετήθηκαν στην τέταρτη και πέμπτη θέση. Η λίστα του Δικτύου καταρτίζεται κάθε δύο χρόνια και το 2013 οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν έρθει στην έκτη θέση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v