Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράθυρο για αύξηση επιτοκίων άνοιξε η FED

Αμετάβλητα άφησε σήμερα τα επιτόκια η Fed. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις στο εξωτερικό, χωρίς όμως να κάνει λόγο για ρίσκα που θα μπορούσαν να έχουν επίπτωση στην αμερικανική οικονομία.

Παράθυρο για αύξηση επιτοκίων άνοιξε η FED

Αμετάβλητα διατήρησε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια, αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο «σύσφιξης» της νομισματικής πολιτικής της στην επόμενη συνεδρίαση της Fed, τον Δεκέμβριο.

«Για να καθορίσει το αν θα είναι κατάλληλο να αυξήσει το εύρος του στόχου στην επόμενη συνεδρίασή της, η Επιτροπή θα αξιολογήσει την πρόοδο –υλοποιηθείσα και εκτιμώμενη-προς τους στόχους της μέγιστης επασχόλησης και του πληθωρισμού 2%», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Fed, εκπλήσσοντας τους αναλυτές με την ευθεία αναφορά στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Μετά τη διήμερη συνεδρίαση, η Federal Reserve ανακοίνωσε πως εξακολουθεί να παρακολουθεί τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις στο εξωτερικό, όμως δεν επανέλαβε ότι τα παγκόσμια ρίσκα πιθανόν να έχουν επίπτωση στην αμερικανική οικονομία –όπως είχε πει τον Σεπτέμβριο.

Η παράλειψη αυτή έδειξε έναν πιο ήπιο τόνο σε σχέση με την ανακοίνωση του προηγούμενου μήνα.

Η Fed σημείωσε επίσης πως ο ρυθμός ανάπτυξης της απασχόλησης στις ΗΠΑ έχει επιβραδυνθεί και πως ο ρυθμός της ανεργίας παραμένει σταθερός.

«Η επιτροπή συνεχίζει να βλέπει πως τα ρίσκα για τις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας και της αγοράς εργασίας είναι σχεδόν ισορροπημένα», σύμφωνα με τη Fed, η οποία συμπληρώνει στην ανακοίνωσή της ότι η αμερικανική οικονομία επεκτείνεται με μέτριο ρυθμό.

Οι περισσότεροι νομοθέτες της Fed έχουν πει πως αναμένουν αύξηση των επιτοκίων φέτος, δυο όμως από αυτούς διαχώρισαν τη θέση τους από αυτήν της Janet Yellen αυτόν τον μήνα, εκφράζοντας αμφιβολίες για την άποψή της ότι η αγορά εργασίας θα πυροδοτήσει τον πληθωρισμό και θα υπερθερμάνει την οικονομία. Επέστησαν προσοχή αντί να ζητήσουν αύξηση επιτοκίων, λέγοντας πως η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και να διατηρήσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο τον πληθωρισμό.

Στην ανακοίνωσή της η Fed επαναλαμβάνει πως θέλει να είναι «συγκρατημένα αισιόδοξη» πως ο χαμηλός πληθωρισμός θα αυξηθεί στον στόχο του 2%.

Σημειώνεται πως η επικεφαλής της Federal Reserve, Janet Yellen, δεν προγραμματίζεται να πραγματοποιήσει σήμερα συνέντευξη Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v