Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Ιράν δε βγαίνει ακόμη στην αγορά πετρελαίου

Αμερικανός αξιωματούχος εκτιμά πως οι κυρώσεις θα αρθούν μέσα στο πρώτο μισό του 2016. Οι υπερπόντιες αποστολές ιρανικού αργού θα διατηρήσουν τα τωρινά επίπεδά τους. Η χώρα επιθυμεί να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που είχε πριν τις κυρώσεις.

Το Ιράν δε βγαίνει ακόμη στην αγορά πετρελαίου

Περιορισμένες μέχρι και το πρώτο μισό του 2016 αναμένεται να παραμείνουν οι ιρανικές εξαγωγές αργού, αφού τότε θα είναι «εύλογο» να περιμένουμε την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά τη χώρας, όπως ανέφερε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που επικαλείται το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπερπόντιες αποστολές πιθανότατα θα παραμείνουν στο 1 με 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μέχρι να εφαρμοστούν οι όροι της συμφωνίας μεταξύ Ιράν και παγκόσμιων δυνάμεων, τόνισε ο Amos Hochstein, ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και συντονιστής σε διεθνή θέματα ενέργειας. Οι ΗΠΑ παρακολουθούν «πολύ στενά» τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Σιγκαπούρη.

Στο μεταξύ, το Ιράν ετοιμάζεται να αυξήσει τις αποστολές σε μία περίοδο κατά την οποία οι τιμές του αργού βρίσκονται κοντά σε χαμηλά επίπεδα έξι ετών και εν μέσω ενός κορεσμού παγκοσμίως. Η χώρα, η οποία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ πριν οι κυρώσεις αναχαιτίσουν τις εξαγωγές του, έχει δεσμευτεί να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχει χάσει από ανταγωνιστές όπως οι Σαουδική Αραβία, το Μεξικό και η Ρωσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v