Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιου: Το Κογκρέσο πρέπει να ανεβάσει το όριο χρέους για να αποφύγει «ατύχημα»

Είναι τρίτη φορά που το Κογκρέσο οδηγεί τις ΗΠΑ στο «χείλος της οικονομικής καταστροφής», λέει ο Τζακ Λιου, αφού αργεί να ανεβάσει το όριο χρέους. Την επόμενη Τρίτη το ΥΠΟΙΚ θα ξεμείνει από χρήματα και δε θα έχει την εξουσία να δανείζεται. Aποκλείει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας η Moody's.

Λιου: Το Κογκρέσο πρέπει να ανεβάσει το όριο χρέους για να αποφύγει «ατύχημα»

Το Κογκρέσο ρισκάρει να «κατασκευάσει μία κρίση» με το να αποφεύγει να ανεβάσει το ανώτατο όριο του χρέους, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε σήμερα στη USA Today και το οποίο επικαλείται το CNBC.

Εκτός και αν ξεπεράσει το τρέχον όριο των 18,1 τρισ. δολαρίων, το Υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να ξεμείνει από χρήματα -με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του πλήρως και στην ώρα του- μέχρι την επόμενη Τρίτη. Σε αυτή την περίπτωση, θα μείνει μόνο με τους εισερχόμενους φόρους και αμοιβές για να καλύψει τα έξοδά του, τα οποία θα είναι ανεπαρκή.

«Κάποιοι στο Κογκρέσο θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο με το να κατασκευάζουν ξανά μία κρίση για τη χώρα μας», υποστήριξε ο υπουργός, τονίζοντας πως παρότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε δρόμο περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης, από τις 3 Νοεμβρίου και μετά το Υπουργείο δε θα έχει την εξουσία να δανείζεται. «Με το να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή για να δράσει σχετικά με το όριο χρέους, το Κογκρέσο θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τρομερό ατύχημα», υπογράμμισε.

Όπως πρόσθεσε, το Κογκρέσο έχει πιέσει ξανά τις Ηνωμένες Πολιτείες «στο χείλος της πιθανής οικονομικής καταστροφής» το 2011 και 2013, με το να ακολουθεί αυτή την τακτική.

Δεν βλέπει κίνδυνο χρεοκοπίας η Moody's

Η Moody’s αποκλείει το ενδεχόμενο μιας άμεσης χρεοκοπίας των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι ακόμα και αν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το ταβάνι του χρέους ως τις 3 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση μπορεί να στραφεί σε «μέτρα έκτακτης ανάγκης».

Ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού έχει προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα «έκτακτα μέτρα» ως τις 3 Νοεμβρίου, αλλά η Moody’s εκτιμά ότι ακόμα και αν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να αυξήσει το ταβάνι του χρέους των 18,1 τρισ. δολαρίων ως τότε, οι ΗΠΑ δεν θα είναι αντιμέτωπη με άμεση χρεοκοπία.

Tο υπουργείο Οικονομικών δεν έχει μπροστά του κάποια πληρωμή χρέους ως τις 15 Νοεμβρίου, όταν και θα κληθεί να καταβάλει 35 δισ. δολάρια σε τόκους.

Αλλά ακόμα και αν έχει τα χρήματα ως τότε, μπορεί να καθυστερήσει άλλες δαπάνες και να αυξήσει την πίεση στο Κογκρέσο να αναλάβει δράση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v