Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Καμία αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ έως 6/2008

Σημαντική στροφή στις προβλέψεις της για την πορεία των επιτοκίων σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιεί η Citigroup, στην έκθεσή της ”Global Economic Outlook and Strategy”, με ημερομηνία 22/8, καθώς δεν αναμένει πλέον περαιτέρω αυξήσεις από την ΕΚΤ έως και το β’ τρίμηνο του 2008, ενώ ”βλέπει” μείωση από τη Fed. Οι προβλέψεις για την Ελβετία.

Citi: Καμία αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ έως 6/2008
Σημαντική στροφή στις προβλέψεις της για την πορεία των επιτοκίων σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιεί η Citigroup, στην έκθεσή της ”Global Economic Outlook and Strategy”, με ημερομηνία 22/8, καθώς δεν αναμένει πλέον περαιτέρω αυξήσεις από την ΕΚΤ έως και το β’ τρίμηνο του 2008, ενώ ”βλέπει” μείωση από τη Fed.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του διεθνούς οίκου, ”οι ΕΚΤ, Τράπεζα της Ιαπωνίας, Τράπεζα της Αγγλίας και Κεντρική Τράπεζα του Καναδά δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αύξηση επιτοκίων έως το τέλος του έτους, δεδομένης και της τρέχουσας κρίσης στις αγορές”.

Σύμφωνα με τον οίκο, η ΕΚΤ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων, με το 4% (επίπεδο στο οποίο βρίσκονται σήμερα) να χαρακτηρίζεται ”κορυφή”, ενώ δεν αναμένει καμία αλλαγή στη νομισματική πολιτική έως και το β’ τρίμηνο του 2008.

Αντίθετα, για τη Fed η Citigroup προβλέπει δύο ακόμη μειώσεις των επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2007, με τα επιτόκια των ΗΠΑ να διαμορφώνονται στο 4,50% στο δ’ τρίμηνο και να παραμένουν σε αυτό το επίπεδο έως και το β’ τρίμηνο του 2008. Σημειώνεται ότι σήμερα βρίσκονται στο 5,25%.

Για την Ιαπωνία ο οίκος αναμένει ότι η BoJ θα προχωρήσει τελικά στην πολυπόθητη αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο α’ τρίμηνο του 2008, το οποίο θα φτάσει στο 0,75%.

Ανάλογη κίνηση αναμένει και από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, στο ίδιο ακριβώς διάστημα, με διαμόρφωση του βασικού επιτοκίου της χώρας στο 3% (έναντι 2,75% που είναι σήμερα).

*** Η bull market θα επιβιώσει

Οι αναλυτές της Citigroup, αν και σημειώνουν ότι οι επενδυτές ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωποι με περαιτέρω πτώση στις τιμές μετοχών, τονίζουν ότι η πρόσφατη διόρθωση δεν αποτελεί ”τέλος” της bull market.

Σαφώς η επιχειρηματική κερδοφορία θα υποχωρήσει σε παγκόσμιο επίπεδο εντός του επόμενου 12μήνου, αλλά δεν πρόκειται να καταρρεύσει, ενώ οι αποτιμήσεις των μετοχών χαρακτηρίζονται ”λογικές”.

*** Αγορές συναλλάγματος

Ο οίκος αναμένει ότι το ευρώ θα συνεχίσει την ”πτήση” του έναντι του δολαρίου τόσο έως το τέλος του τρέχοντος έτους, όπου τοποθετεί την ισοτιμία στο 1,39 δολάριο ανά ευρώ, όσο και στο α’ εξάμηνο του 2008, καθώς αναμένει περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ στο 1,42 δολάριο.

Ανάλογη θα είναι η πορεία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και έναντι του γεν, με διαμόρφωση της ισοτιμίας στα τέλη του 2007 στα 146 γεν ανά ευρώ και περαιτέρω υποχώρηση του ιαπωνικού νομίσματος στα 156 γεν ανά ευρώ στο β’ τρίμηνο του 2008.

Ισχυρά ανοδικά θα κινηθεί και η στερλίνα έναντι του δολαρίου, με τη Citigroup να προβλέπει ότι η ισοτιμία θα φτάσει στα 2,09 δολάρια ανά στερλίνα στο β’ εξάμηνο του επόμενου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v