Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Carney (BoE): Πιο δυναμικη η βρετανική οικονομία εντός Ε.Ε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επωφεληθεί σημαντικά από την συμμετοχή στην Ε.Ε. δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney. Πιο ανοιχτή και δυναμική οικονομία. Ρίσκα από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Carney (BoE): Πιο δυναμικη η βρετανική οικονομία εντός Ε.Ε.

O διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney δήλωσε την Τετάρτη πως η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε πιο ανοιχτή και δυναμική την οικονομία, κατά την παρουσίαση έκθεσης με τίτλο «EU membership and the Bank of England».

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση στην εμπορική εξωστρέφεια στο Ηνωμένο Βασίλειο που σχετίζεται με την συμμετοχή στην Ε.Ε. είναι μεγαλύτερη από ότι η παγκόσμια οικονομική τάση» σημειώνεται στην έκθεση που δημοσίευσε η BoE.

Είναι η πρώτη παρέμβαση του αξιωματούχου στην συζήτηση για το Brexit, αν και ο ίδιος κράτησε πολύ προσεκτική στάση τονίζοντας πως η έκθεση δεν αποτελεί μια συνολική αξιολόγηση για τα υπέρ και τα κατά της παραμονής στην Ε.Ε.

Στην ομιλία που έδωσε στην Οξφόρδη, ο κ. Carney υποστήριξε πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ίσως η πιο ευνοημένη χώρα από τις «τέσσερις ελευθερίες» της Ε.Ε., εκμεταλλευόμενη τα οφέλη από την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίου, εργασίας, αγαθώς και υπηρεσιών.

Πρόσθεσε ωστόσο πως η συμμετοχή στην Ε.Ε. έχει εκθέσει την οικονομία σε ρίσκα, κυρίως μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

«Η οικονομία του Η.Β. επηρεάστηκε σημαντικά από την κρίση στην ευρωζώνη. Η ευρωζώνη αντιστοιχεί στο 85% του ΑΕΠ της υπόλοιπης Ε.Ε., είναι ο κυριότερος προορισμός για τις εξαγωγές του Η.Β. και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα είναι στενά συνδεδεμένο με αυτό του Η.Β.» αναφέρεται στην έκθεση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v