Βρετανία: Eκτακτο σχέδιο για να «σώσει» τις ανανεώσιμες πηγές

Κατά 87% προτίθεται να περικόψει τις επιδοτήσεις η βρετανική κυβέρνηση. Η βιομηχανία προειδοποιεί πως θα χαθούν μέχρι και 27.000 θέσεις εργασίας. Εταιρίες ηλιακής ενέργειας ήδη κλείνουν ή αποσύρονται από τη βρετανική αγορά.

Βρετανία: Eκτακτο σχέδιο για να «σώσει» τις ανανεώσιμες πηγές

Στην πρόταση σχεδίου έκτακτης ανάγκης προχώρησε η βρετανική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας, προκειμένου να «σώσει» τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που, όπως υποστηρίζει, θα προσέθεταν μόλις μία στερλίνα στους λογαριασμούς μέχρι το 2019, πέραν των εννέα λιρών το χρόνο που κοστίζουν στους καταναλωτές οι επιδοτήσεις καθαρής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με το Guardian, το σχέδιο αποτελεί απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης να κόψει τις επιδοτήσεις για την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ στις στέγες κατά 87% από την 1η του επόμενου έτους. Η φωτοβολταϊκή βιομηχανία (Solar Trade Association - STA) προειδοποίησε πως η κίνηση αυτή θα κοστίσει μέχρι και 27.000 θέσεις εργασίας και θα οδηγήσει στην απώλεια δημόσιου χρήματος που ήδη έχει δοθεί για τη στήριξη της εν λόγω τεχνολογίας.

Οι εταιρίες ηλιακής ενέργειας ήδη πλήττονται από τις αλλαγές, με περίπου 1.000 θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί μέχρι στιγμής φέτος. Την Παρασκευή, μία εταιρία που στηρίζεται από το δισεκατομμυριούχο εφευρέτη Elon Musk, αποσύρθηκε από τη Βρετανία κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δε στηρίζει την τεχνολογία.

Η Zep Solar UK, η οποία ανήκει στη SolarCity, ήταν η τρίτη βρετανική εταιρία ηλιακής ενέργειας που έκλεισε μέσα σε ένα μόλις δεκαπενθήμερο. Η SolarCity απέδωσε τις περικοπές στις επιδοτήσεις που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το καλοκαίρι.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που προτείνει η STA περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υψηλότερες επιδοτήσεις ώστε να καταστεί βιώσιμη η επένδυση στην τεχνολογία, με μειώσεις που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να ελέγχει τα κόστη και να δώσει στη βιομηχανία βεβαιότητα. Το σχέδιο θα διασφαλίσει πως οικογένειες, αγρότες, οικοδομικοί συνεταιρισμοί και κοινοτικές ομάδες θα εξακολουθήσουν να εμπλέκονται στη διαδικασία μετατόπισης προς την ενέργεια με χαμηλές εκπομπές και θα τους δώσει έλεγχο επάνω στην ενέργεια που χρησιμοποιούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v