Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σουλτς: «Εγωισμός» η στάση κάποιων μελών της ΕΕ στο προσφυγικό

Για απαράδεκτη συμπεριφορά έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας πως κάποια μέλη δεν αναλαμβάνουν τον ρόλο τους στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Η στάση τους είναι επιβλαβής για την αξιοπιστία τους.

Σουλτς: «Εγωισμός» η στάση κάποιων μελών της ΕΕ στο προσφυγικό

Για «εθνικό εγωισμό» κατηγόρησε ο Μάρτιν Σουλτς τα ευρωπαϊκά κράτη που αρνούνται να αναλάβουν κάποιο ρόλο στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και της τεράστιας εισροής αιτούντων ασύλου από τη Συρία και την Υποσαχάρια Αφρική.

Όπως τονίζει το CNBC, η προσφυγική κρίση αποτελεί «αναμφισβήτητα» τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΕ από τη γένεσή της, με ένα βαθύ χάσμα μεταξύ των κρατών-μελών της σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Οι εντάσεις είναι εμφανείς, ενώ την Πέμπτη ένας άνδρας που ταξίδευε με μεγάλη ομάδα προσφύγων πυροβολήθηκε από συνοριοφύλακες κοντά στη νοτιοανατολική βουλγαρική πόλη Sredets και πέθανε στον δρόμο για το νοσοκομείο, σύμφωνα με το Reuters.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε μιλώντας στο CNBC πως «κάποια κράτη-μέλη είναι παραδείγματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Άλλα είναι παραδείγματα εθνικού εγωισμού».

Σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο, ο Μάρτιν Σουλτς επιτέθηκε κατά της «απόλυτα απαράδεκτης συμπεριφοράς κάποιων κρατών-μελών της ΕΕ, με τους ηγέτες των κρατών να συμφωνούν σε δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπιστεί η κρίση και τους υπουργούς Οικονομικών να επιχειρηματολογούν μετά πως "δεν έχουν λεφτά"».

Όπως τόνισε, δεν υπάρχουν δικαιολογίες και η στάση αυτή είναι σοβαρά επιβλαβής για την αξιοπιστία των κρατών-μελών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v