Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EKT: Ευάλωτες οι αγορές σε αύξηση επιτοκίων από Fed

Μια αύξηση επιτοκίων από τη Fed θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο, γιατί οι αναδυόμενες αγορές είναι πιο ενσωματωμένες στην παγκόσμια οικονομία από ό,τι στο παρελθόν, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο. Πιο σοβαρές οι επιπτώσεις στην ευρωζώνη από ό,τι στις ΗΠΑ.

EKT: Ευάλωτες οι αγορές σε αύξηση επιτοκίων από Fed

Μια αύξηση επιτοκίων από τη Fed μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο από ό,τι στο παρελθόν και να επηρεάσει την ευρωζώνη περισσότερο από ό,τι την αμερικανική αγορά, προειδοποίησε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάντσιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια αύξηση επιτοκίων θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο γιατί οι αναδυόμενες αγορές, ειδικά η Κίνα, είναι πιο ενσωματωμένες στην παγκόσμια οικονομία από ό,τι στο παρελθόν. Η παραγωγή γίνεται σε πολλές χώρες, οι διασυνοριακές ροές κεφαλαίων έχουν αυξηθεί και η κατεύθυνση που δίνουν οι κεντρικές τράπεζες για την πορεία της νομισματικής πολιτικής έχει γίνει ένα σημαντικό εργαλείο, είπε ο κ. Κονστάντσιο.

Ένα επιπρόσθετο εμπόδιο είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν εμπειρία στην αύξηση των επιτοκίων από μηδενικά επίπεδα, οπότε θα πρέπει να μάθουν στην πράξη, χωρίς να έχουν απόλυτη κατανόηση για το πώς θα αντιδράσουν οι οικονομίες και οι αγορές, τόνισε ο κ. Κονστάντσιο σε συνέδριο στο Χονγκ Κονγκ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος υποστήριξε ότι η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed θα έχει αντίκτυπο κυρίως μέσω των αγορών κεφαλαίου και όχι το διεθνές εμπόριο, λέγοντας ότι οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων ακολουθούν την πορεία των αμερικανικών.

«Τα στοιχεία δείχνουν πως οι επιπτώσεις από τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ μπορεί να είναι μεγαλύτερες στην ευρωζώνη από ό,τι στην αμερικανική οικονομία», υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v