Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιρλανδία: Μειώσεις φόρων και αύξηση δαπανών €1,5 δισ.

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε μια σειρά από μειώσεις φόρων και αυξήσεις δαπανών συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Με 4,3% θα τρέξει η οικονομία το 2016. Το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 2,1% το 2015 και το χρέος θα μειωθεί κάτω από το 93% του ΑΕΠ ως το τέλος του 2016.

Ιρλανδία: Μειώσεις φόρων και αύξηση δαπανών €1,5 δισ.

Η Ιρλανδία βρίσκεται σε ένα νέο μονοπάτι και προτεραιότητα είναι η διατήρηση της ανάπτυξης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.

Ο κ. Νούναν ανακοίνωσε μια σειρά από μειώσεις φόρων και αυξήσεις δαπανών στον τελευταίο προϋπολογισμό πριν από τις εθνικές εκλογές, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Ο ίδιος ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι σε τροχιά να ανακτήσει όλες τις θέσεις που χάθηκαν τα χρόνια της «βουτιάς».

Περίπου 1.100 θέσεις εργασίας δημιουργούνται κάθε εβδομάδα, τόνισε. «Ο λαός μας βρίσκεται σε πολύ πιο ισχυρή και βέβαιη θέση από ότι το 2011» σημείωσε.

Όπως μεταδίδει το BBC, ο κ. Νούναν υποστήριξε ότι θα κόψει τον φόρο κοινωνικής αλληλεγγύης, που ορισμένες φορές αποκαλείται στην Ιρλανδία «φόρος διάσωσης».

Παράλληλα, ανακοίνωσε στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει τον φόρο στις τράπεζες, που αποφέρει 150 εκατ. ευρώ ετησίως, για άλλα πέντε χρόνια ως το 2021.

Όσον αφορά την ανάπτυξη για το 2016, ο υπουργός Οικονομικών αύξησε την πρόβλεψη στο 4,3% από 4,2% προηγουμένως. Το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 2,1% το 2015 και το χρέος θα μειωθεί κάτω από το 93% του ΑΕΠ ως το τέλος του 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v