Κύπρος: Κούρσα για την πώληση των asset της Λαϊκής

Στις αρχές του 2014 είχε εκτιμηθεί ότι η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής μπορούσε να φθάσει δυνητικά τα €750 εκατ.

Κύπρος: Κούρσα για την πώληση των asset της Λαϊκής

Μάχη με τον χρόνο για πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής εντός των επόμενων ενενήντα ημερών δίνει ο διαχειριστής της, πριν την αναλάβει στις αρχές του 2016 ο ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης.

Ο Κρίς Παύλου με δηλώσεις του στη StockWatch ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες διάθεσης των πλείστων περιουσιακών στοιχείων μέχρι το τέλος του έτους.

Τα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν θυγατρικές της Λαϊκής σε πέντε χώρες, την Investment Bank of Greece, και το ποσοστό 9,6% που κατέχει η Λαϊκή στην Τρ. Κύπρου.

Ο κ. Παύλου αναφέρει ότι υπάρχουν σοβαροί επενδυτές και διάφορα ταμεία που εξέφρασαν ενδιαφέρον και ζητούν στοιχεία και πληροφορίες για τα assets της Τράπεζας.

Προς πώληση είναι το μετοχικό κεφάλαιο της Marfin Bank A.D. Beograd στη Σερβία, της Marfin Bank Romania S.A, το μετοχικό κεφάλαιο θυγατρικής Rossisysky Promishlenny Bank στη Ρωσία, το μετοχικό κεφάλαιο της PJSC Marfin Bank στην Ουκρανία και το μετοχικό κεφάλαιο ύψους 49% που διατηρεί η CPBστην Τράπεζα Lombard στη Μάλτα.

Για την πώληση των τραπεζών πιέζουν και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, επιθυμώντας επενδυτές με τραπεζικό προφίλ.

H Investment Bank of Greece διαδραματίζει ρόλο συμβούλου του ειδικού διαχειριστή στη διαδικασία πώλησης των περιουσιακών στοιχείων.

Τα μηνύματα που δίνονται από την ομάδα διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής είναι ότι η IBG θα μπορούσε να πωληθεί αφού ολοκληρωθεί η πώληση των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων. Ήδη ανακοινώθηκε η έναρξη της διαδικασίας επίδειξης ενδιαφέροντος για τις θυγατρικές της Λαϊκής στη Σερβία και τη Ρουμανία.

Η λογιστική αξία των δύο υπολογίζεται κοντά στα €50 εκατ. όπως μεταδίδει το Stockwatch.

Ο κ. Παύλου εξηγεί ότι ανεξάρτητα από της διαπραγματεύσεις και το due diligence από πλευράς των ενδιαφερόμενων επενδυτών, τον τελικό λόγο για πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας θα έχει η αρχή εξυγίανσης, που σήμερα είναι η ΚΤ. «Θα πρέπει να εκδοθεί σχετικό διάταγμα», αναφέρει.

Στις αρχές του 2014 είχε εκτιμηθεί ότι η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής μπορούσε να φθάσει δυνητικά τα €750 εκατ.

Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο, όμως, η συμμετοχή στην Τράπεζα Κύπρου, δεν ξεπερνά σήμερα τα €160 εκ. σε χρηματιστηριακή αξία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v