Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

McKinsey: Προειδοποιεί τις τράπεζες για «τεχνολογική απειλή»

Τα τραπεζικά κέρδη έχουν ανακάμψει από το 2009 προσελκύοντας πάνω από 12.000 startup που απειλούν να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών, προειδοποιεί η McKinsey.

McKinsey: Προειδοποιεί τις τράπεζες για «τεχνολογική απειλή»

H ψηφιακή επανάσταση που σαρώνει τον τραπεζικό τομέα αναμένεται να διαγράψει περίπου τα δύο τρίτα των κερδών σε ορισμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα, καθώς οι νέες τεχνολογικές εταιρείες ρίχνουν τις τιμές και πιέζουν τα περιθώρια κέρδους των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Αυτή είναι η πρόβλεψη της συμβουλευτικής εταιρείας McKinsey στην ετήσια τραπεζική της έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, στην οποία υποστηρίζει ότι οι τράπεζες είναι αντιμέτωπες με μια μεγάλη πρόκληση για την υπεράσπιση του επιχειρηματικού τους μοντέλου έναντι της ψηφιακής καινοτομίας.

Τα τραπεζικά κέρδη έχουν ανακάμψει από το 2009, ξεπερνώντας το 1 τρισ. δολάρια παγκοσμίως για πρώτη φορά το 2014. Αυτό έχει προσελκύσει πάνω από 12.000 startup που απειλούν να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών προσφέροντας φθηνότερες υπηρεσίες. 

Όπως μεταδίδουν οι F.T., η McKinsey εκτιμά ότι ο τεχνολογικός ανταγωνισμός θα μειώσει τα κέρδη από την λιανική τραπεζική, σε προϊόντα όπως οι πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια αυτοκινήτων, κατά 60% και τα έσοδα κατά 40% την επόμενη δεκαετία. Προβλέπει παράλληλα ότι ένα μέρος των κερδών θα χαθεί από το wealth management, τον δανεισμό των επιχειρήσεων και την διαχείριση πληρωμών.

«Ο πιο σημαντικός αντίκτυπος θα είναι στην διάβρωση των τιμών, καθώς οι τεχνολογικές εταιρείες επιτρέπουν την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με πολύ μικρότερο κόστος» σημειώνει ο Philipp Harle, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Oι περισσότεροι από τους επιτιθέμενους δεν θέλουν να γίνουν άλλη μια τράπεζα. Θέλουν να χωθούν ανάμεσα στους πελάτες και στις τράπεζες και να ρουφήξουν τα κέρδη» προσθέτει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v