Ισπανία: Συμφώνησε σε αλλαγές για το tax credit

Οι ισπανικές τράπεζες θα κάνουν μια αναδρομική πληρωμή 1,5% για τις φορολογικές ελαφρύνσεις που κέρδισαν την περίοδο 2008 με 2015. Ο πιθανός αντίκτυπος για Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία.

Ισπανία: Συμφώνησε σε αλλαγές για το tax credit

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κλείσουν την έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο οι ισπανικές τράπεζες χρησιμοποιούν τις φορολογικές απαιτήσεις (tax credits) έναντι του δημοσίου, μετά την ανακοίνωση των ισπανικών αρχών ότι θα προχωρήσουν σε αλλαγές στην φορολόγηση των αναβαλλόμενων περιουσιακών στοιχείων (DTAs).

Ο νέος τρόπος φορολόγησης των αναβαλλόμενων περιουσιακών στοιχείων θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016 και σημαίνει ότι οι ισπανικές τράπεζες θα κάνουν μια αναδρομική πληρωμή 1,5% για τις φορολογικές ελαφρύνσεις που κέρδισαν λόγω της χρήσης των συγκεκριμένων εργαλείων κατά την περίοδο 2008 με 2015.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η αλλαγή στον νόμο συμφωνήθηκε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τράπεζα της Ισπανίας και τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών της χώρας.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει την έρευνα για την χρήση των φορολογικών απαιτήσεων από τις ισπανικές τράπεζες.

«Δεν θα ελέγξουμε ξανά το μέτρο αυτό, εφόσον οι ισπανικές αρχές εφαρμόσουν τις αλλαγές όπως ανακοινώθηκαν» σημείωσε αξιωματούχος της Ε.Ε.

Σημειώνεται πως εκτός από την Ισπανία, στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών για την χρήση των tax credits είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία. 

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ακόμα εξετάζουν τα συστήματα στις τρεις παραπάνω χώρες, αλλά τόνισαν ότι η έγκριση της ισπανικής πρότασης προσφέρει ένα μοντέλο για την επίλυση του ζητήματος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v