Επτά τράπεζες ερευνά η Ελβετία για χειραγώγηση αγοράς

Αντικείμενο έρευνας είναι επτά μεγάλες τράπεζες στην Ελβετία, αφού είναι ύποπτες για χειραγώγηση της αγοράς πολύτιμων μετάλλων. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη από μία σειρά ερευνών αυτού του τύπου.

Επτά τράπεζες ερευνά η Ελβετία για χειραγώγηση αγοράς

Η ελβετική ρυθμιστική αρχή που εξετάζει ζητήματα ανταγωνισμού, WEKO, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κάποιες μεγάλες τράπεζες είναι αντικείμενο έρευνας σε μία υπόθεση πιθανής χειραγώγησης της αγοράς πολύτιμων μετάλλων. Όπως αναφέρει το Reuters, η αρχή τόνισε πως στην υπόθεση εμπλέκονται οι UBS, Julius Baer, Deutsche Bank, HSBC, Barclays, Morgan Stanley και Mitsui.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της WEKO, η έρευνα πιθανότατα θα ολοκληρωθεί το 2016 ή 2017, ενώ οι τράπεζες είναι ύποπτες για παραβίαση των εταιρικών νόμων της χώρας.

Το Reuters τονίζει πως η έρευνα αυτή αποτελεί την πιο πρόσφατη από μία σειρά αντίστοιχων ερευνών για χειραγώγηση των αγορών πολύτιμων μετάλλων και συναλλάγματος.

Πέρυσι, η οικονομική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας, FINMA, είπε πως είχε ανακαλύψει μία «ξεκάθαρη προσπάθεια» χειραγώγησης της τιμής των δεικτών αναφοράς των πολύτιμων μετάλλων, κατά τη διάρκεια άλλης έρευνας κατά της UBS.

Τον περασμένο Μάιο, τέσσερις μεγάλες τράπεζες δήλωσαν ένοχες στην κατηγορία πως προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και, μαζί με δύο άλλες, τιμωρήθηκαν με πρόστιμο έξι δισ. δολαρίων έπειτα από διεθνούς κλίμακας έρευνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v