Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμβαση Μπους-ΕΚΤ-Fed προς καθησυχασμό αγορών

Τα θεμελιώδη της αμερικανικής οικονομίας είναι ισχυρά, παρά την πτώση στην αγορά κατοικιών, και οι αγορές είναι σε θέση να ξεπεράσουν τις ανησυχίες για την αγορά στεγαστικών δανείων που ταράζουν τις παγκόσμιες αγορές, δήλωσε μεταξύ άλλων ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Νωρίτερα, ΕΚΤ και Fed προχώρησαν σε ”ένεση” ρευστότητας στις αγορές, ύψους 112,3 εκατ. ευρώ.

Παρέμβαση Μπους-ΕΚΤ-Fed προς καθησυχασμό αγορών
Τα θεμελιώδη της αμερικανικής οικονομίας είναι ισχυρά, παρά την πτώση στην αγορά κατοικιών, και οι αγορές είναι σε θέση να ξεπεράσουν τις ανησυχίες για την αγορά στεγαστικών δανείων που ταράζουν τις παγκόσμιες αγορές, δήλωσε μεταξύ άλλων ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

Σύμφωνα με τον Τζ. Μπους, ο χαμηλός πληθωρισμός, μια ισχυρή αγορά εργασίας και ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας δίνουν στήριξη στην αμερικανική οικονομία, ενώ τόνισε πως οι αγορές διαθέτουν αρκετό ρευστό ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

”Τα θεμελιώδη της οικονομίας μας είναι ισχυρά”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπους. ”Μου λένε πως υπάρχει αρκετή ρευστότητα στο σύστημα ώστε να μπορέσουν οι αγορές να διορθώσουν”.

Ο αμερικανός πρόεδρος πάντως δεν αναφέρθηκε άμεσα στην σημερινή πτώση των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών, που προκλήθηκε από τις ανακοινώσεις της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas για το ”πάγωμα” τριών funds της με έκθεση στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου.

Επίσης, ο Μπους παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στην αμερικανική αγορά κατοικιών, ωστόσο επανέλαβε την άποψη ότι η αγορά είναι πιθανό να έχει ”ομαλή προσγείωση”.

Το μεσημέρι, η ΕΚΤ προχώρησε σε συντονισμένη παρέμβαση προκειμένου να τονώσει την ρευστότητα στην αγορά χρήματος της Ευρώπης, καθώς η υψηλή ζήτηση μετρητών οδήγησε στα ύψη τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια.

Το σύνολο των κεφαλαίων έφθασε στα 94,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της ΕΚΤ ”η παρέμβαση πραγματοποιείται προκειμένου να υπάρξει ομαλοποίηση της ρευστότητας στην αγορά χρήματος της ευρωζώνης”.

Η τράπεζα θα παρέχει κεφάλαια με σταθερό επιτόκιο 4%, ενώ θα καλύψει το 100% των προσφορών που θα λάβει.

Στην αγορά χρήματος παρατηρείται απροθυμία δανεισμού εξαιτίας της κρίσης στην αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τα επιτόκια overnight να ανέλθουν στο 4,7% σήμερα, σε σύγκριση με το επιτόκιο repo 4% της ΕΚΤ.

Λίγη ώρα αργότερα, τα ”βήματα” της ΕΚΤ ακολούθησε και η Fed, η οποία προχώρησε σε παρέμβαση ύψους 24 δισ. δολαρίων (περίπου 17,5 δισ. ευρώ) στις αγορές χρήματος, λόγω της αύξησης της ζήτηση ρευστού από τράπεζες, που πλήττονται από τα προβλήματα στις αγορά στεγαστικών δανείων.

Η παρέμβαση έγινε λόγω της αύξησης του overnight διατραπεζικού δανείου στο 5,5%, έναντι του 5,25% της Fed.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v