Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων ο PMI στην ευρωζώνη

Η μείωση της ζήτησης από την Ασία επιβάρυνε την μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, η οποία διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο σε επίπεδο χαμηλότερο των εκτιμήσεων. Σε χαμηλό διμήνου ο PMI της Γερμανίας.

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων ο PMI στην ευρωζώνη

Απογοητευτικά τα στοιχεία για την μεταποίηση στην ευρωζώνη, καθώς τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι υποχώρησε σε χαμηλότερο του αναμενόμενου επίπεδο. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit, ο σύνθετος PMI διαμορφώθηκε στο 53,9 έναντι του 54,3 τον προηγούμενο μήνα και έναντι του 54,1 που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ ο δείκτςη μεταποίησης διαμορφώθηκε στο 52 από 52,3 τον Αύγουστο και ο δείκτης υπηρεσιών στο 54 από 54,4 τον Αύγουστο και έναντι του 54,2 που προέλβεπαν οι αναλυτές.

Η επιβράδυνση αυτή στην ευρωζώνη αποδίδεται στην μείωση της ζήτησης από την Ασία, η οποία οδήγησε σε δημιουργία λιγότερων νέων θέσεων εργασίας και σε μείωση της παραγωγής, παρά το ότι οι επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές τους για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια. 

Τα απογοητευτικά αυτά στοιχεία έρχονται σε μια περίοδο που υπάρχει διάσταση απόψεων ως προς το αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη επίπτωση στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. 

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την μεταποίηση στη Γερμανία, η οποία υποχώρησε σε χαμηλό διμήνου, με τους δείκτες να διαμορφώνονται χαμηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών. 

Συγκεκριμένα, τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι ο σύνθετος δείκτης PMI της Γερμανίας υποχώρησε στο 54,3 τον Σεπτέμβριο από 55 τον Αύγουστο, ο δείκτης υπηρεσιών στο 54,3 από 54,9 (και έναντι του 54,6 που ανέμεναν οι αναλυτές) και ο δείκτης μεταποίησης στο 52,5 από 53,3 (και έναντι προβλέψεων για διαμόρφωσή του στο 52,8).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v