Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”¨Ενεση” 112,3 δισ. ευρώ από ΕΚΤ- FED στην αγορά

Σε συντονισμένη παρέμβαση προκειμένου να τονώσει την ρευστότητα στην αγορά χρήματος της Ευρώπης προχωρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η υψηλή ζήτηση μετρητών οδήγησε στα ύψη τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια. Το σύνολο των κεφαλαίων έφθασε στα 94,8 δισ. ευρώ. Παρέμβαση 24 δισ. δολαρίων από Fed.

”¨Ενεση” 112,3 δισ. ευρώ από ΕΚΤ- FED στην αγορά
Σε συντονισμένη παρέμβαση προκειμένου να τονώσει την ρευστότητα στην αγορά χρήματος της Ευρώπης προχωρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η υψηλή ζήτηση μετρητών οδήγησε στα ύψη τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια.

Το σύνολο των κεφαλαίων έφθασε στα 94,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της ΕΚΤ ”η παρέμβαση πραγματοποιείται προκειμένου να υπάρξει ομαλοποίηση της ρευστότητας στην αγορά χρήματος της ευρωζώνης”.

Η τράπεζα θα παρέχει κεφάλαια με σταθερό επιτόκιο 4%, ενώ θα καλύψει το 100% των προσφορών που θα λάβει.

Στην αγορά χρήματος παρατηρείται απροθυμία δανεισμού εξαιτίας της κρίσης στην αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τα επιτόκια overnight να ανέλθουν στο 4,7% σήμερα, σε σύγκριση με το επιτόκιο repo 4% της ΕΚΤ.

---Παρέμβαση 24 δισ. δολαρίων από Fed

Τα ”βήματα” της ΕΚΤ ακολούθησε λίγη ώρα αργότερα και η Fed, η οποία προχώρησε σε παρέμβαση ύψους 24 δισ. δολαρίων (περίπου 17,5 δισ. ευρώ) στις αγορές χρήματος, λόγω της αύξησης της ζήτηση ρευστού από τράπεζες, που πλήττονται από τα προβλήματα στις αγορά στεγαστικών δανείων.

Η παρέμβαση έγινε λόγω της αύξησης του overnight διατραπεζικού δανείου στο 5,5%, έναντι του 5,25% της Fed.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v