Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Ολλανδία το επόμενο ”θύμα” του subprime

Άλλο ένα όνομα προστέθηκε στα θύματα της κρίσης της αγοράς επισφαλών στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, όταν η επενδυτική τράπεζα μεσαίας κεφαλαιοποίησης της Ολλανδίας NIBC δημοσιοποίησε εξαμηνιαία αποτελέσματα που έδειξαν τεράστιες ζημίες εξαιτίας του ανοίγματος στα αμερικανικά subprime.

Στην Ολλανδία το επόμενο ”θύμα” του subprime
Άλλο ένα όνομα προστέθηκε στα θύματα της κρίσης της αγοράς επισφαλών στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, όταν η επενδυτική τράπεζα μεσαίας κεφαλαιοποίησης της Ολλανδίας NIBC δημοσιοποίησε εξαμηνιαία αποτελέσματα που έδειξαν ζημίες εξαιτίας του ανοίγματος στα αμερικανικά subprime.

Η NIBC, την οποία ελέγχει επενδυτική κοινοπραξία υπό την ηγεσία του κ. Christopher Flowers, πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs, δήλωσε ότι τα κέρδη α’ εξαμήνου διολίσθησαν στα 3 εκατ. ευρώ από 189 εκατ. ευρώ πέρσι, εξαιτίας ζημιών ύψους τουλάχιστον 137 εκατ. ευρώ εξαιτίας της αστάθειας στις αμερικανικές αγορές πιστώσεων.

Την NIBC εξαγόρασε τον Αύγουστο 2005 προς 2,1 δισ. ευρώ η κοινοπραξία του κ. Flowers που περιλαμβάνει επίσης τις ABN Amro, Santander, Delta Lloyds και την ιαπωνική τράπεζα Shinshei. Νωρίτερα στο έτος η επενδυτική τράπεζα ανήγγειλε καθυστέρηση της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ εξαιτίας της αστάθειας στις διεθνείς αγορές.

Μια σειρά από περιώνυμα και μη κεφάλαια επενδυτικών τραπεζών υποχρεώνονται σε διακοπή της λειτουργίας τους το τελευταίο διάστημα, με τελευταία την BNP Paribas που νωρίτερα σήμερα το πρωί ανακοίνωσε το ”πάγωμα” των αναλήψεων σε τρία funds.

Η γαλλική τράπεζα προχώρησε στην κίνηση αυτή επειδή δεν είναι πλέον δυνατό να γίνει ”δίκαιη” αποτίμηση των ενεργητικών τους, καθώς οι ανησυχίες για την επέκταση της κρίσης στα αμερικανικά στεγαστικά δάνεια πλήττουν τις πιστωτικές αγορές.

”Η πλήρης απουσία ρευστότητας σε ορισμένες αγορές της αμερικανικής αγοράς τιτλοποιημένων πιστώσεων καθιστά αδύνατη την ορθή αποτίμηση ορισμένων ενεργητικών, ανεξάρτητα από την πιστωτική τους βαθμολογία”, αναφέρεθηκε σε ανακοίνωση.

Η BNP Paribas θα αναστείλει την αποτίμηση της καθαρής αξίας των funds και θα σταματήσει τις αναλήψεις και τις νέες επενδύσεις.

Τα τρία κεφάλαια που αφορά η απόφαση είναι τα Parvest Dynamic ABS, BNP Paribas ABS Euribor και BNP Paribas ABS Eonia. Η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει τις αναλήψεις και τις αποτιμήσεις αμέσως μόλις επιστρέψει η ρευστότητα στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τη γαλλική τράπεζα, οι μεγαλύτερες πιέσεις είχαν εκδηλωθεί σε γερμανικούς οίκους, όπου η υπόθεση της κρατικής επιχείρησης διάσωσης της ΙΚΒ προκαλεί έντονους τριγμούς στον τραπεζικό κόσμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v