Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Πολύ πιθανή η ελάφρυνση χρέους για Ελλάδα

Παρότι τον Ιούλιο η πλειοψηφία των οικονομολόγων θεωρούσε «αδιανόητη» την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τώρα πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανή και θα πάρει διάφορες μορφές. Μετά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις.

Bloomberg: Πολύ πιθανή η ελάφρυνση χρέους για Ελλάδα

«Αν και κάποτε αδιανόητο», οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πλέον πως η ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας είναι «δεδομένη», σχολιάζοντας παράλληλα ότι δύο μήνες μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Σε έρευνα του Bloomberg τον Ιούλιο, το 71% των ειδικών που ρωτήθηκαν έβλεπε την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης μέχρι τα τέλη του 2016, ενώ η ελάφρυνση αποτελούσε «ονειροπόλημα».

Αντιθέτως, παρόμοια έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο από το πρακτορείο κατέδειξε πως το 94% των οικονομολόγων πιστεύει πως μια ελάφρυνση όχι μόνο είναι δυνατή, αλλά είναι και πολύ πιθανή.

Όπως εξηγεί το Bloomberg, οι ειδικοί θεωρούν πως η κυριολεκτική διαγραφή ενός μέρους του χρέους (κούρεμα) είναι απίθανη. Ωστόσο, η βοήθεια που θα δοθεί θα πάρει τη μορφή «χαμηλότερου επιτοκίου, διακοπής πληρωμής επιτοκίων ή μεγαλύτερης περιόδου χάριτος», τόνισε ο Ralf Weidenmann, οικονομολόγος της Vontobel Asset Management στη Ζυρίχη.

Οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση θα πραγματοποιηθούν «αμέσως μετά» την πρώτη αξιολόγηση της προόδου της διάσωσης, η οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών πιθανότατα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v