Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές στρέφονται στη Fed

Η Fed πιθανότατα δεν θα συμμεριστεί τις ανησυχίες των αγορών στη σημερινή συνεδρίαση, θα κρατήσει σταθερά τα επιτόκια στο 5,25% και θα επαναλάβει ότι ο πληθωρισμός παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία. Οι αγορές βέβαια έχουν ήδη αποφασίσει εκ μέρους της Fed και περιμένουν ορισμένες ακόμη αυτοκαταστροφικές εκρήξεις στα χρηματιστήρια, μέχρι να δράσει η τράπεζα με μείωση επιτοκίων τα Χριστούγεννα.

Οι αγορές στρέφονται στη Fed
Η συνεδρίαση των μελών της επιτροπής καθορισμού πιστωτικής πολιτικής της Federal Reserve σήμερα στην Ουάσιγκτον είναι η πρώτη μετά τη διολίσθηση των αγορών πιστώσεων, που προκάλεσε τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων πέντε ετών για τα χρηματιστήρια του πλανήτη.



Οι μεταβολές στις χρηματοοικονομικές αγορές έχουν προκαλέσει περισσότερους κινδύνους για την αμερικανική ανάπτυξη απ’ όσους υπήρχαν όταν συναντήθηκαν τα μέλη της επιτροπής στην προηγούμενη συνεδρίαση της Fed, που εξηγεί γιατί πολλοί επενδυτές περιμένουν πλέον μείωση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια των fed funds προεξοφλούν κατά σχεδόν 100% μια μείωση τον Ιανουάριο, καθώς οι επενδυτές ”στοιχηματίζουν” ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού θα χαλιναγωγήσει την οικονομική ανάπτυξη και θα υποχρεώσουν την Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει.

Πάντως η Fed δεν θα υιοθετήσει εύκολα αυτή την προοπτική στη συνάντηση της Τρίτης και πιθανότατα θα κρατήσει τα επιτόκια στο 5,25%. Οι ρυθμιστές δεν συμμερίζονται την ένταση των ανησυχιών της αγοράς και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός και όχι η οικονομική επιβράδυνση παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία.

Οι αγορές βέβαια, από την πλευρά τους, έχουν ήδη αποφασίσει εκ μέρους της Fed και περιμένουν ορισμένες ακόμη αυτοκαταστροφικές εκρήξεις στο χρηματιστήριο, μέχρι να δράσει η τράπεζα με μείωση επιτοκίων τα Χριστούγεννα.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v