Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Credit Suisse: Η... επιστροφή των mega caps

Η συνεργασία στρατηγικών και κλαδικών αναλυτών της Credit Suisse, όπως σημειώνει ο διεθνής οίκος σε έκθεσή του με ημερομηνία 2/8, οδηγείται στην πρόταση προς τους επενδυτές να…επιστρέψουν στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Άλλωστε στο τρέχον περιβάλλον αντιστροφής της διάθεσης ανάληψης ρίσκου η υψηλή κεφαλαιοποίηση μπορεί να αποτελέσει ακόμη και καταφύγιο.

Credit Suisse: Η... επιστροφή των mega caps
Η συνεργασία στρατηγικών και κλαδικών αναλυτών της Credit Suisse, όπως σημειώνει ο διεθνής οίκος σε έκθεσή του με ημερομηνία 2/8, οδηγείται στην πρόταση προς τους επενδυτές να... επιστρέψουν στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Άλλωστε, στο τρέχον περιβάλλον αντιστροφής της διάθεσης ανάληψης ρίσκου η υψηλή κεφαλαιοποίηση μπορεί να αποτελέσει ακόμη και καταφύγιο.

Η πρόταση όμως του οίκου δικαιολογείται –όπως επισημαίνεται στην έκθεση– από τους εξής λόγους:

(α). Η υψηλή κεφαλαιοποίηση είναι φθηνή. Μέχρι σήμερα και παραδοσιακά διαπραγματευόταν με premium 30% έναντι της αγοράς. Στο τρέχον διάστημα διαπραγματεύεται με discount 17%. Επιπλέον, τα επονομαζόμενα mega caps (δηλαδή οι εταιρίες με αξία κεφαλαιοποίησης υψηλότερη από 50 δισ. δολάρια) διαπραγματεύονται με discount 13% έναντι των επονομαζόμενων big caps και με 25% έναντι της μικρής κεφαλαιοποίησης.

(β). Οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας να στηρίζουν τον κλάδο και τη διάθεση για αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες (κυρίως στη Βρετανία), ευνοούν σταθερά την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

(γ). Η πιστοληπτική αξιολόγηση των mega caps παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σε αντίθεση με αυτή των small caps αλλά και φυσικά των υψηλού κινδύνου επενδυτικών προϊόντων.

(δ). Ο ρυθμός αύξησης κερδών για τα mega caps είναι πολύ καλύτερος συγκρινόμενος με αυτόν εταιριών της μικρής κεφαλαιοποίησης. Η πρόβλεψη του consensus για μέση αύξηση κερδών ανά μετοχή για τη μικρή κεφαλαιοποίηση στο 14% το 2008 κρίνεται μάλλον εξαιρετικά αισιόδοξη (από τους αναλυτές της Credit Suisse).

(ε). Τα mega caps αρχίζουν να ”εργάζονται πυρετωδώς” καθώς στην Ευρώπη ξεπέρασαν σε αποδόσεις την αγορά κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, ενώ στις ΗΠΑ ακολουθούν την ίδια πορεία κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου.

Σε ό,τι αφορά τις βασικές επιλογές των ειδικών του διεθνούς οίκου, σε αυτές περιλαμβάνονται οι μετοχές των Royal Dutch, ING, Lafarge και Ericsson.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v