Οι φυσικές αγορές πετρελαίου έχουν σταθεροποιηθεί, λένε αναλυτές

Οι αναλυτές των Morgan Stanley, Standard Chartered και Goldman Sachs, υποστηρίζουν ότι οι φυσικές αγορές πετρελαίου έχουν σταθεροποιηθεί ή και ισχυροποιηθεί το τελευταίο διάστημα. «Σανίδα σωτηρίας» η Κίνα.

Οι φυσικές αγορές πετρελαίου έχουν σταθεροποιηθεί, λένε αναλυτές

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι «πιο υγιής από ό,τι φαίνεται», γεγονός που καταδεικνύει ότι η βουτιά του αργού σε χαμηλά έξι ετών «παρατράβηξε», όπως υποστηρίζουν οι Morgan Stanley και Standard Chartered.

Ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έπεσαν κάτω των 45 δολαρίων το βαρέλι στο Λονδίνο για πρώτη φορά από το 2009, οι Morgan Stanley και Standard Chartered τονίζουν ότι άλλα μέτρα δείχνουν ότι οι φυσικές αγορές του αργού έχουν σταθεροποιηθεί ή ακόμα και ισχυροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ταυτόχρονα, η Κίνα, ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, θα εξακολουθήσει να αγοράζει παραπάνω βαρέλια για να συμπληρώσει τα στρατηγικά της αποθέματα, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

«Παρότι οι βάσεις του πετρελαίου δεν είναι δυνατές, οι φυσικές αγορές δεν επιβεβαιώνουν την ουσιαστική αδυναμία της κατ' αποκοπή τιμής», ανέφερε ο αναλυτής της Morgan Stanley, Adam Longson, σε έκθεσή του τη Δευτέρα. «Η πρόσφατη πίεση στις τιμές πετρελαίου φαίνεται περισσότερο λογιστική παρά φυσική», πρόσθεσε. Το Brent έχει σημειώσει πτώση μεγαλύτερη του 30% από τον Μάιο στο Λονδίνο.

Πάντως, παρά τα δεδομένα, η ζήτηση από την Κίνα παραμένει, υποστήριξε ο Longson, τονίζοντας ότι η ζήτηση του κράτους για βενζίνη ανέβηκε κατά 17% τον περασμένο μήνα, υψηλότερο ποσοστό αύξησης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Επιπλέον, ο Jeff Currie της Goldman Sachs ανέφερε ότι τα αποθέματα ανάγκης στο αργό της Κίνας «δίνουν στην αγορά μια σανίδα σωτηρίας» που διαφοροποιεί την τρέχουσα κατάσταση από την ασιατική κατάρρευση το 1998.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v