Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ε.Ε.: Έξι χώρες κατά της ενεργειακής διάσπασης

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και η Σλοβακία απέστειλαν προειδοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι τάσσονται κατά της διάσπασης των μεγάλων κοινωφελών επιχειρήσεων της Ευρώπης, η οποία προτείνεται στην ενεργειακή οδηγία που θα καταθέσει η Κομισιόν στη συνέχεια του έτους, σύμφωνα με δημοσίευμα των ”FT Deutschland”.

Ε.Ε.: Έξι χώρες κατά της ενεργειακής διάσπασης
Έξι ευρωπαϊκές χώρες -η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και η Σλοβακία- απέστειλαν προειδοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι τάσσονται κατά της διάσπασης των μεγάλων κοινωφελών επιχειρήσεων της Ευρώπης, η οποία προτείνεται στην ενεργειακή οδηγία που θα καταθέσει η Κομισιόν στη συνέχεια του έτους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των ”Financial Times Deutschland” που επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, οι έξι χώρες απέστειλαν την επιστολή στον επίτροπο Ενέργειας κ. Andris Piebalgs, με στόχο να ασκήσουν πιέσεις στις Βρυξέλλες, σε αυτή τη φάση που είναι η τελευταία στον σχεδιασμό της νομοθεσίας για την εφαρμογή της φιλόδοξης ενεργειακής και περιβαλλοντικής στρατηγικής που συμφώνησαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Μάρτιο.

Η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι η καλύτερη λύση προκειμένου να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να ευνοηθούν οι καταναλωτές είναι ο πλήρης διαχωρισμός ανάμεσα στους ιδιοκτήτες εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας και στα δίκτυα διανομής.

Αυτό θα σημαίνει τη διάσπαση ενεργειακών κολοσσών όπως η γερμανική E.ON και οι γαλλικές Electricite de France και Gaz de France.

Η προειδοποίηση είναι η ”απάντηση” σε επιστολή που απέστειλαν τον Ιούνιο οι θιασώτες της ανοιχτής αγοράς, όπως η Βρετανία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία, ζητώντας από τις Βρυξέλλες να μην υποκύψουν στις πιέσεις και να επιμείνουν στη διάσπαση των ενεργειακών κολοσσών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v