Πετρέλαιο: «Απρόβλεπτο το Ιράν» λένε οι αναλυτές

Δεν είναι ξεκάθαρο ούτε το πότε θα βγει στην αγορά το ιρανικό πετρέλαιο, ούτε η ποσότητα που θα φέρει. Η πλειοψηφία των ειδικών εκτιμά ότι η προσφορά είναι αυτή τη στιγμή ο πλέον καθοριστικός παράγοντας της τιμής.

Πετρέλαιο: «Απρόβλεπτο το Ιράν» λένε οι αναλυτές

Καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή η προσφορά πετρελαίου αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα διαμόρφωσης της τιμής του, η επιστροφή του Ιράν αναμένεται να αλλάξει το τοπίο στην αγορά.

Το 23% των 22 αναλυτών και ειδικών που ρώτησε το CNBC αναμένει η χώρα να επιστρέψει στην αγορά το πρώτο ή το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Ένα 27% προβλέπει ότι αυτό θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2016, ενώ το 14% βλέπει την επιστροφή του Ιράν κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Το 14% των αναλυτών απάντησε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε πρόβλεψη.

Η χώρα έχει αναφέρει ότι θα αυξήσει τις εξαγωγές της κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, αλλά οι ειδικοί είναι σκεπτικοί, εκτιμώντας ότι θα έχει μικρότερη παραγωγή. Ωστόσο, το Ιράν έχει ήδη 50 εκατ. βαρέλια αργού, το οποίο θα μπορούσε να σταλεί σύντομα στις διεθνείς αγορές.

«Είναι απρόβλεπτο και αν έρθει έξι μήνες αργότερα, αυτό αντιτίθεται στο τι πιστεύει η αγορά. Νομίζω ότι η αγορά περιμένει μία απότομη εμφάνιση κατά το πρώτο μισό του έτους. Αν καταλήξει να γίνει αργότερα, αυτό θα έχει κάποιον αντίκτυπο», τόνισε ο Michael Cohen της Barclays, ο οποίος επεσήμανε ότι αναμένει η χώρα να φέρει συνολικά 600.000 μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου, ξεκινώντας με 200.000 έως τα τέλη του 2015. Σημείωσε δε, ότι το Ιράν έχει αναφέρει ότι δε νθα φορτώσει την αγορά σε περίπτωση που η τιμή είναι χαμηλή.

«Μια αγορά όπου υπάρχει υπερπροσφορά αντιμετωπίζει τώρα ένα κύμα έτοιμης προσφοράς. Υπάρχουν επιπλέον τουλάχιστον 50 εκατ. βαρέλια σε πλωτές μονάδες αποθήκευσης», σχολίασε και ο John Kilduff της Again Capital, προσθέτοντας ότι υπάρχει διαφωνία σχετικά με τον χρόνο κατά τον οποίο θα κάνει την είσοδό του το Ιράν και θα αλλάξει το σκηνικό. Όπως επεσήμανε, ο αναλυτής περιμένει ότι η χώρα θα φέρει πίσω στην αγορά τουλάχιστον 500.000 μέχρι τις αρχές του 2016.

Η έρευνα κατέδειξε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με τις προθέσεις της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει το τελευταίο διάστημα σημειώσει ποσότητα-ρεκόρ σε αργό και εξακολουθεί να παράγει σε υψηλά επίπεδα. Το 95% των ερωτηθέντων δε βλέπει μείωση στην παραγωγή της χώρας φέτος.

Το 57% των ειδικών εκτιμούν ότι η προσφορά αποτελεί τον πλέον σημαντικό παράγοντα για τη διαμόρφωση των τιμών αυτή τη στιγμή, ενώ το 19% αναφέρει ότι τη διαφορά κάνει το δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v