Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EKT: Απογοητευτική η ανάκαμψη στην ευρωζώνη

Η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη είναι απογοητευτική σε σχέση με τις ΗΠΑ, αναφέρει η ΕΚΤ στα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου. Φόβοι για αρνητικές επιπτώσεις από το χρηματιστηριακό κραχ στην Κίνα και μια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.

EKT: Απογοητευτική η ανάκαμψη στην ευρωζώνη

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασαν τον Ιούλιο ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις του χρηματιστηριακού κραχ της Κίνας στην εύθραυστη οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 15 με 16 του περασμένου μήνα.

Η ανάκαμψη στα 19 μέλη της ευρωζώνης παρέμεινε μέτρια και σταδιακή, ένα «απογοητευτικό» αποτέλεσμα, από τη στιγμή που το ΑΕΠ παραμένει στα επίπεδα του 2009, όταν στις ΗΠΑ έχει ενισχυθεί σημαντικά, σημειώνεται στα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη.

Στη συνεδρίαση οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες υποστήριξαν ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος η ανάπτυξη να είναι χαμηλότερη από τις προβλέψεις, δεδομένων των αβεβαιοτήτων εντός και εκτός ευρωζώνης.

«Ειδικότερα, οι οικονομικές εξελίξεις στην Κίνα θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο από το αναμενόμενο αντίκτυπο, δεδομένου του εξέχοντα ρόλου της χώρας στο παγκόσμιο εμπόριο», επισημαίνεται στα πρακτικά. «Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να διογκωθεί από αρνητικά σοκ στην ανάπτυξη των αναδυόμενων από τις αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ», τονίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι το χρηματιστήριο της Σαγκάης βούτηξε κατά 20% τον μήνα πριν από τη συνάντηση της ΕΚΤ τον Ιούλιο.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποστήριξαν ότι οι κίνδυνοι είναι περιορισμένοι και ότι μια νέα συμφωνία θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v