E.ON: Αύξηση στα κέρδη το α' εξάμηνο

Η γερμανική εταιρία εμφάνισε αύξηση στα κέρδη της το α' τρίμηνο, ωστόσο πλήττεται από την πτώση των τιμών και την υποτίμηση του ρουβλίου. Ζητά τη θέσπιση πολιτικού πλαισίου που θα στηρίζει τις συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας.

E.ON: Αύξηση στα κέρδη το α εξάμηνο

Αύξηση στα καθαρά της κέρδη εμφάνισε η E.ON κατά το πρώτο εξάμηνο, παρά την πτώση των τιμών στην ενέργεια και το πετρέλαιο, αλλά και την υποτίμηση του ρωσικού ρουβλίου.

Η γερμανική εταιρία ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν σε 1,15 δισ. ευρώ το πρώτο μισό του έτους, από 821 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι, μεταξύ άλλων και λόγω του χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή.

Τα υποκείμενα κέρδη της εταιρίας έπεσαν κατά 21% σε 1,2 δισ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει 1,14 δισ.

Τα EBITDA έπεσαν το πρώτο εξάμηνο κατά 13% σε 4,3 δισ., επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Όπως και άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, η E.ON έχει πληγεί πολύ από την αύξηση της προσφοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τις οποίες τόσο η Γερμανία, όσο και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν επιδοτήσει ευρέως προκειμένου να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Αλλά η υπερπροσφορά έχει μειώσει κατά πολύ τις τιμές χονδρικής, καθιστώντας την παραγωγή ενέργειας από συμβατικές μονάδες, μη κερδοφόρα.

Ως εκ τούτου, η γερμανική εταιρία ζήτησε σήμερα τη θέσπιση ενός ξεκάθαρου πολιτικού πλαισίου που να καλύπτει τις συμβατικές της μονάδες, για τις οποίες έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε spin off το ερχόμενο έτος, καθώς δεν μπορούν πλέον να ανταγωνιστούν την ηλιακή και αιολική ενέργεια.

«Εξακολουθεί να λείπει από τη Γερμανία ένας ξεκάθαρος ρυθμιστικός μηχανισμός που θα καθορίζει και θα επιβραβεύει το ρόλο που παίζουν οι συμβατικές μονάδες ενέργειας στη διασφάλιση της προσφοράς», τόνισε ο γενικός διευθυντής της εταιρίας σε σημερινή επιστολή του προς τους μετόχους. «Χωρίς έναν τέτοιο μηχανισμό, η μετάβαση της ενέργειας της Γερμανίας θα παραμείνει ημιτελής», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v