ΙΕΑ: Σε υψηλό πενταετίας η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου

Στη μηνιαία έκθεσή της, η ΙΕΑ προχωρά σε σημαντική αύξηση του outlook για την αύξηση της ζήτησης φέτος και του χρόνου, ενώ αναμένει πτώση της προσφοράς από χώρες εκτός ΟΠΕΚ.

ΙΕΑ: Σε υψηλό πενταετίας η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου

Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών, χάρη στην ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης και τις χαμηλές τιμές. Ωστόσο, η υπερπροσφορά παγκοσμίως είναι τόσο μεγάλη που θα διαρκέσει και το 2016, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Στη μηνιαία έκθεσή της, η ΙΕΑ προχωρά σε σημαντική αύξηση του outlook για την αύξηση της ζήτησης φέτος και του χρόνου, ενώ αναμένει πτώση της προσφοράς από χώρες εκτός ΟΠΕΚ, με τους Αμερικανούς παραγωγούς να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.

«Αν και είναι ξεκάθαρο ότι έχει ξεκινήσει το rebalancing, η διαδικασία πιθανότατα θα είναι παρατεταμένη καθώς η υπερπροσφορά αναμένεται να συνεχιστεί και το 2016 -υποδηλώνοντας πως θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα παγκόσμια αποθέματα», σημειώνεται στην έκθεση.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, λόγω της υπερπροσφοράς και του ισχυρότερου δολαρίου.

Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,6 εκατ. βαρέλια ετησίως το 2015, δηλαδή 260.000 βαρέλια περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη, αύξηση που αποδίδεται στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και στην αντίδραση των καταναλωτών στις χαμηλότερες τιμές.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων πέντε ετών και μια δραματική αύξηση της ζήτησης σε σχέση με το 2014», σημειώνει η Υπηρεσία στην έκθεσή της.

Η συνέχιση της μακροοικονομικής ισχύος θα στηρίξει επίσης την αύξηση της ζήτησης κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2016, 410.000 βαρέλια περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.

Παράλληλα, η ΙΕΑ προβλέπει πως η προσφορά εκτός ΟΠΕΚ θα επιβραδυνθεί από τα 2,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2014 στα 1,1 εκατ. βαρέλια φέτος και στο 0,9 εκατ. βαρέλια το 2016, με τις ΗΠΑ να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v