Τα οφέλη για Telecom Italia από το deal Vimpelcom-Hutchinson

Εφόσον πραγματοποιηθεί, η συγχώνευση θα ωφελήσει τόσο τις δύο εταιρίες, όσο και την ανταγωνίστρια Telecom Italia. Θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να αυξηθούν οι επενδύσεις στην αναβάθμιση των δικτύων, αντί να επικεντρωθούν στη μείωση των τιμών.

Τα οφέλη για Telecom Italia από το deal Vimpelcom-Hutchinson

Η μονάδα της Vimpelcom στη Ρωσία και η Hutchinson Whampoa του Χονγκ Κονγκ πλησιάζουν σε συμφωνία προκειμένου να συγχωνεύσουν τις ιταλικές επιχειρήσεις τους κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον των διαπραγματεύσεων, τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Εφόσον πραγματοποιηθεί, η συγχώνευση θα ωφελήσει τόσο τις δύο εταιρίες, όσο και την ανταγωνίστρια Telecom Italia.

Μία τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να συνδράμει τον τερματισμό ενός πολύχρονου και ακριβού πολέμου τιμών ανάμεσα στους τοπικούς φορείς εκμετάλλευσης του τομέα της κινητής τηλεφωνίας, στην τέταρτη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης στις τηλεπικοινωνίες.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο εταιρίες πραγματοποιούνται με σταθερό ρυθμό τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ μία από τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ανέφερε ότι ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα να ανακοινωθεί κάτι σχετικό. «Οι διαπραγματεύσεις είναι πλέον σοβαρές» τόνισε και δεύτερη πηγή.

Σύμφωνα με το Reuters, οι πηγές επεσήμαναν ότι και οι δύο εταιρίες θα χρειαστούν αντιμονοπωλιακή άδεια. Ωστόσο, εφόσον η Ευρώπη και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές έχουν ήδη δώσει το πράσινο φως σε παρόμοιες συμφωνίες σε Ιρλανδία, Γερμανία και Αυστρία, η ιταλική ενοποίηση επίσης αναμένεται να εγκριθεί.

Όπως αναφέρουν στελέχη και αναλυτές, η συγχώνευση αυτή θα ωφελήσει όλη την ιταλική αγορά αλλά κυρίως την Telecom Italia, που στο παρελθόν ήταν μονοπώλιο.

Κυρίως, θα επιτρέψει στις εταιρίες να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην αναβάθμιση των δικτύων, αντί να εστιάζουν στη μείωση των τιμών.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι μετοχές της Telecom Italia, της οποίας τα δύο τρίτα του τζίρου προέρχεται από την εγχώρια αγορά της, θα μπορούσε να ανέβει κατά 0,08-0,20 ευρώ, αν συγχωνευθούν οι ανταγωνιστές της. Αυτό θα ανέβαζε την τιμή της μετοχής μέχρι και 15%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v