UBS: Καταγγελία για «ανάρμοστες πρακτικές» στο Πουέρτο Ρίκο

Για ανάρμοστες πρακτικές που αφορούν στη χρήση δανείων για επενδύσεις προειδοποίησε στέλεχος της UBS στο Πουέρτο Ρίκο, σύμφωνα με εσωτερική αλληλογραφία που έχει δει το Reuters. Αν και η τράπεζα υποστηρίζει ότι αυτό δεν έχει συμβεί, το υπ. Δικαιοσύνης άνοιξε ποινική έρευνα.

UBS: Καταγγελία για «ανάρμοστες πρακτικές» στο Πουέρτο Ρίκο

Διευθυντής καταστήματος της UBS στο Πουέρτο Ρίκο προειδοποίησε υψηλόβαθμα στελέχη της ότι κάποιοι σύμβουλοι της ελβετικής τράπεζας είχαν ενθαρρύνει τους πελάτες να εμπλακούν σε ανάρμοστες πρακτικές που αφορούν σε δάνεια.

Σύμφωνα με εσωτερική αλληλογραφία της τράπεζας, η οποία βρέθηκε στα χέρια του Reuters, αυτό συνέβη δύο χρόνια πριν η UBS προχωρήσει σε διακανονισμό γι' αυτό το ζήτημα με την αρμόδια ρυθμιστική αρχή του Πουέρτο Ρίκο.

Τα ντοκουμέντα που εξέτασε το Reuters, περιέχουν τους ισχυρισμούς του διευθυντή του υποκαταστήματος, σύμφωνα με τις οποίες οικονομικοί σύμβουλοι της UBS ενθάρρυναν τους επενδυτές να χρησιμοποιήσουν τους χρηματιστηριακούς τους λογαριασμούς ως εχέγγυο προκειμένου να δανειστούν χρήματα και να αγοράσουν μεγαλύτερες ποσότητες ομολόγων «κλειστού τύπου», που δεν είχαν καλές αποδόσεις.

Επιπλέον, τα έγγραφα καταδεικνύουν ότι ο διευθυντής ενημέρωσε δύο τοπικά στελέχη της τράπεζας, οι οποίοι του απάντησαν έπειτα από καιρό ότι είχε γίνει έλεγχος σχετικά με το θέμα και ότι έκανε «εντελώς λάθος» σε αυτά που ισχυριζόταν.

Σημειώνεται ότι κάποια από τα αυτά τα ομόλογα έχασαν σχεδόν τα δύο τρίτα της αξίας τους κατά το διάστημα μεταξύ Μαρτίου 2011 και Οκτωβρίου 2013 και δεν έχουν ανακάμψει. Επιπλέον, το εν λόγω κατάστημα στο Πουέρτο Ρίκο έχει κλείσει.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της UBS, Karina Byrne, η τράπεζα διαφωνεί με την εκδοχή που παρουσιάζει ο διευθυντής. Όπως τόνισε, οι εν λόγω ισχυρισμοί εξετάστηκαν από επιτροπή και βρέθηκαν αβάσιμοι.

Πάντως, την περασμένη εβδομάδα η τράπεζα ανακοίνωσε μαζί με τα αποτελέσματά της ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ανοίξει ποινική έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει το αν κάποιοι πελάτες της, καθώς και ένας οικονομικός σύμβουλος της UBS «χρησιμοποίησαν δάνεια για να επενδύσουν σε τίτλους κλειστού τύπου, παραβιάζοντας τις δανειακές συμβάσεις και τις πολιτικές της UBS».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v