Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Κόστη και ακίνητα ”βαρίδι” για την οικονομία

Η αμερικανική οικονομία επεκτείνεται εν μέσω μιας ισχυρής αγοράς εργασίας αλλά και συνεχιζόμενων πιέσεων από τα αυξημένα κόστη και την επιβράδυνση στην αγορά ακινήτων, σύμφωνα με το Beige Book της Federal Reserve.

ΗΠΑ: Κόστη και ακίνητα ”βαρίδι” για την οικονομία
Η αμερικανική οικονομία επεκτείνεται με μια ισχυρή αγορά εργασίας αλλά και συνεχιζόμενες πιέσεις από τα κόστη, σύμφωνα με το Beige Book της Federal Reserve.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι υψηλές τιμές τροφίμων και καυσίμων βάζουν ”φρένο” στις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τα δυο τρίτα του αμερικανικού ΑΕΠ. Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι πωλήσεις αντικειμένων που σχετίζονται με τα σπίτια, όπως τα έπιπλα, είναι ”αδύναμες ή μειώνονται”.

Ο τομέας των κατοικιών συνέχισε να κινείται πτωτικά, όμως υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης δραστηριότητας σε ορισμένες περιοχές.

Ο δανεισμός από νοικοκυριά υποχώρησε στις περισσότερες περιοχές, ενώ ορισμένες περιοχές ανέφεραν πτώση στην ζήτηση για υποθήκες.

Ωστόσο, υπήρξαν κα ορισμένες ενδείξεις ενίσχυσης της οικονομίας. Οι δαπανες από επιχειρήσεις φαίνεται πως αυξήθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ και η αγορά εργασίας φαίνεται να παραμένει ισχυρή, καθώς αυξήθηκαν οι προσλήψεις στις περισσότερες περιοχές και σε αρκετούς τομείς της οικονομίας. Επίσης ισχυρή ήταν η ζήτηση εξαγωγών σε αρκετές περιοχές.

”Η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται τον Ιούνιο και τις αρχές Ιουλίου”, αναφέρει η Fed στην έκθεσή της. ”Υπάρχουν γενικά αναφορές για συνεχιζόμενες πιέσεις στο κόστος των πρώτων υλών, ιδιαίτερα για προϊόντα πετρελαίου, ενώ οι τιμές στο λιανικό εμπόριο συνεχίζουν να αυξάνονται με μέτριο ρυθμό”.



Η έκθεση αυτή δείχνει να συμφωνεί με τις προβλέψεις του προέδρου της Fed, Ben Bernanke για ”μέτρια” ανάπτυξη φέτος, και ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης το 2008.

Σημειώνεται ότι στο τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ, που αναμένεται να δείξουν άνοδο της τάξης του 3,2% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης μόλις 0,7% για το προηγούμενο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v