Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Προτείνει «πακέτο Piketty» για μείωση ανισοτήτων

Την αλλαγή των φορολογικών πολιτικών προς όφελος των μεσαίων και φτωχώτερων τάξεων προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις αναπτυγμένες οικονομίες. Η μείωση των ανισοτήτων έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, υποστηρίζουν ερευνητές του Ταμείου.

ΔΝΤ: Προτείνει «πακέτο Piketty» για μείωση ανισοτήτων

Oι φορείς άσκησης πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες πρέπει να εστιάσουν σε πιο δίκαιες φορολογικές ρυθμίσεις για τις φτωχές και μεσαίες τάξεις για να καταπολεμήσουν την διεύρυνση της ανισότητας και να στηρίξουν την ανάπτυξη, εκτιμά νέα έκθεση του ΔΝΤ.

Οι ερευνητές του Ταμείου υποστηρίζουν ότι η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομική σταθερότητα και να αποτρέψει κρίσεις που πλήττουν περισσότερο τους λιγότερο ευνοημένους πολίτες.

Την ίδια στιγμή, μια δημοσιονομική αναδιανομή, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του εισοδηματικού μεριδίου των φτωχών και μεσαίων τάξεων, στηρίζοντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες η δημοσιονομική πολιτική διαδραματίζει ήδη έναν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ανισότητας, αλλά μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω αν δοθεί μεγαλύτερο βάρος στο φόρο ακίνητης περιουσίας και πλούτου, γίνει πιο προοδευτική η φορολόγηση εισοδημάτων και αποσυρθούν κίνητρα για φοροαποφυγή.

Επιπλέον η ακύρωση φοροαπαλλαγών και διευκολύνσεων – όπως η μειωμένη φορολόγηση των κεφαλαιακών κερδών και των stock options – θα ενισχύσει την ισότητα.

Οι ερευνητές του Ταμείου τονίζουν ακόμα πως η διανομή του εισοδήματος έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, αν το εισοδηματικό μερίδιο του πλουσιότερου 20% αυξηθεί, η ανάπτυξη του ΑΕΠ υποχωρεί μεσοπρόθεσμα. Αντίθετα, μια αύξηση του εισοδηματικού μεριδίου στο φτωχότερο 20% συνδέεται με υψηλότερη ανάπτυξη του ΑΕΠ.

«Οι φτωχές και οι μεσαίες τάξεις έχουν την μεγαλύτερη σημασία για την ανάπτυξη μέσω διάφορων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών καναλιών» υπογραμμίζουν οι ερευνητές στην έκθεση με τίτλο "Causes and Consequences of Income Inequality: A Global Perspective".

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v