Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φινλανδία: Μειώσεις μισθών ετοιμάζει ο πρωθυπουργός

Πρόταση για την μείωση του εργατικού κόστους θα καταθέσει στις 31 Ιουλίου ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γιούχα Σίπιλα. Προειδοποίει για επιβολή μέτρων λιτότητας 1,5 δισ. ευρώ αν δεν εφαρμοστεί. Τρεις εβδομάδες θα έχουν τα εργατικά συνδικάτα για να απαντήσουν.

Φινλανδία: Μειώσεις μισθών ετοιμάζει ο πρωθυπουργός

Η πιο στενή σύμμαχος της Γερμανίας στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας ενδέχεται να αναγκαστεί να καταπιεί και η ίδια το «πικρό φάρμακο», σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα θα δώσει «μάχη» αυτόν τον μήνα με τα συνδικάτα για την μείωση του εργατικού κόστους. Χωρίς το μέτρο αυτό, υποστηρίζει ο ίδιος, η Φινλανδία θα χρειαστεί πακέτο λιτότητας 1,5 δισ ευρώ για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

«Η μείωση του εργατικού κόστους είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση για την οικονομική ανάκαμψη της Φινλανδίας» ανέφερε σε συνέντευξη στο αμερικάνικο πρακτορείο ο επικεφαλής οικονομολόγος της φινλανδικής τράπεζας Aktia, Ανσι Ράνταλα. «Η χώρα δεν αντέχει μια αποτυχία στο μέτωπο αυτό» πρόσθεσε.

Ο κ. Σίπιλα θέλει να μειωθεί το εργατικό κόστος κατά 5% ως το 2019, μια πρόταση που απέρριψαν τα συνδικάτα τον Μάιο, έναν μήνα αφότου ο αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος να σώσει την φινλανδική οικονομία.

Στις 31 Ιουλίου θα παρουσιάσει μια λεπτομερή πρόταση και τα συνδικάτα έχουν τρεις εβδομάδες να απαντήσουν. Ο κ. Ράνταλα, δήλωσε ότι ο πιο γρήγορος τρόπος για την μείωση του εργατικού κόστους είναι να αυξηθούν οι ώρες εργασίες χωρίς την αύξηση των απολαβών, ένα μέτρο που αντιστοιχεί ουσιαστικά σε μείωση μισθού.

Σημειώνεται ότι το μοναδιαίο εργατικό κόστος στην Φινλανδία, όπου το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί τα τρία τελευταία έτη, είναι περίπου 20% υψηλότερο από αυτό των βασικών εμπορικών της εταίρων, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v