Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Εξετάζει χαλάρωση κεφαλαιακών κανόνων στις τράπεζες

Ο αρμόδιος επίτροπος δήλωσε πως επανεξετάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών, προκειμένου να διευκολυνθεί η χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις.

ΕΕ: Εξετάζει χαλάρωση κεφαλαιακών κανόνων στις τράπεζες

Οι αυστηρότεροι κεφαλαιακοί κανόνες που επιβλήθηκαν στις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση μπαίνουν στο μικροσκόπιο ώστε να εξεταστεί αν περιορίζουν ανώφελα τον δανεισμό, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της ΕΕ, Jonathan Hill.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με τον κ. Hill, ο νόμος για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις μπορεί να αλλάξει ώστε να γίνει ευκολότερο για τις τράπεζες να δίνουν δάνεια σε επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες βρέθηκαν υποκεφαλαιοποιημένες όταν ξεκίνησε η κρίση το 2007, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να τις διασώσουν οι φορολογούμενοι. Μετά από αυτό τέθηκαν σε εφαρμογή αυστηρότεροι κεφαλαιακοί κανόνες –η γνωστή Βασιλεία ΙΙΙ- για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι τράπεζες υποστηρίζουν πως οι αυστηρότεροι κανόνες τις έχουν αναγκάσει να αυξήσουν τα «μαξιλάρια» ασφαλείας σε βάρος του δανεισμού και πολλές τράπεζες σημειώνουν πως οι νέοι κανόνες τις έχουν αναγκάσει να σταματήσουν τη διαπραγμάτευση τίτλων, με αποτέλεσμα η αγορά να έχει λιγότερη ρευστότητα και να είναι πιο ασταθής.

Σύμφωνα με τον κ. Hill, οι νέοι κανόνες έχουν κάνει ασφαλέστερες τις τράπεζες, θα πρέπει όμως να εξεταστούν οι ακούσιες συνέπειες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v