Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γέλεν: Βλέπει ρίσκα για ανάπτυξη από Ελλάδα και Κίνα

Αν η οικονομία συνεχίσει να εξελίσσεται όπως αναμένεται η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια αργότερα το 2015, δήλωσε η επικεφαλής της Fed στο Κογκρέσο.

Γέλεν: Βλέπει ρίσκα για ανάπτυξη από Ελλάδα και Κίνα

Η αμερικάνικη οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω το 2015, ανοίγοντας τον δρόμο στην Fed να αυξήσει τα επιτόκια κάποια στιγμή μέσα στο έτος, δήλωσε η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Η ίδια έκανε για πρώτη φορά συγκεκριμένα αναφορά για εξωτερικούς κινδύνους στο outlook για την ανάπτυξη, συγκεκριμένα από την Κίνα και την Ελλάδα.

«Κοιτάζοντας μπροστά, οι προοπτικές είναι ευνοϊκές για περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ και την οικονομία γενικότερα» ανέφερε η κ. Γέλεν, σε κατάθεση της στο Κογκρέσο. Η κ. Γέλεν στάθηκε στην χαμηλότερη τιμή στην βενζίνη, στην υψηλότερη καταναλωτική εμπιστοσύνη και στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, ειδικά στα αυτοκίνητα.

Αν και οι προσλήψεις έχουν κατεβάσει ταχύτητα σε σχέση με το τέλος του 2014, η κ. Γέλεν υποστήριξε ότι η οικονομία δημιουργεί θέσεις εργασίας για να μειωθεί η ανεργία. Το ποσοστό της ανεργίας ήταν 5,3% τον Ιούνιο.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας έκανε ειδική αναφορά σε εξελίξεις εκτός ΗΠΑ, συγκεκριμένα στην Ελλάδα και στην Κίνα, οι οποίες θα μπορούσαν «να δημιουργήσουν κινδύνους» για την οικονομία των ΗΠΑ.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει δύσκολη» σημείωσε. «Και η Κίνα συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες με το υψηλό χρέος, τις αδύναμες αγορές κατοικίας και τις ευμετάβλητες χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v