Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Πρέπει να πάρουν σκληρές αποφάσεις ΕΕ-Αθήνα

Βαρύ το τίμημα για την ελληνική οικονομία από τα τελευταία γεγονότα, εκτιμά το ΔΝΤ. Δεν υπάρχουν ως τώρα ενδείξεις μόλυνσης στην παγκόσμια οικονομία. Μειώνει κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2015 το Ταμείο.

ΔΝΤ: Πρέπει να πάρουν σκληρές αποφάσεις ΕΕ-Αθήνα

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, υποστήριξε ότι το Ταμείο εργάζεται για μια συμφωνία που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. 

Ο ίδιος τόνισε σε ομιλία μετά τη δημοσίευση του World Economic Outlook, πως για να υπάρξει μια συμφωνία θα χρειαστούν σκληρές αποφάσεις και από τις δύο πλευρές.

Όσον αφορά τον κίνδυνο μετάστασης στην παγκόσμια οικονομία, ο κ. Μπλανσάρ σημείωσε ότι οι διασυνδέσεις της Ελλάδας με τον υπόλοιπο κόσμο είναι περιορισμένες, κάτι που είναι καθησυχαστικό.

Στην τελευταία έκθεση του World Economic Outlook, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τις τελευταίες εξελίξεις. 

Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για το 2015, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο από την πρόσφατη αδυναμία στις ΗΠΑ.

Ωστόσο εκτιμά ότι οι προοπτικές για την επόμενη χρονιά παραμένουν σταθερές, παρά την ελληνική κρίση χρέους και την έντονη μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές της Κίνας. 

O οργανισμός με έδρα την Ουάσιγκτον προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με 3,3% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης τον Απρίλιο για ανάπτυξη 3,5%

Για το 2016, το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,8%. 

Εν τω μεταξύ, διατηρεί την πρόβλεψή του για ενίσχυση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, μολονότι η Ελλάδα έχει βρεθεί πολύ κοντά στη χρεοκοπία και στην έξοδο από το ενιαίο νόμισμα. «Oι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν έχουν ως τώρα οδηγήσει σε κάποια σημαντική μόλυνση» σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ. «Μια έγκαιρη αντίδραση από τους φορείς άσκησης πολιτικής θα βοηθήσει στη διαχείριση των κινδύνων αυτών, εφόσον υλοποιηθούν» τονίζει. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v