Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Φόβοι για πιθανούς κινδύνους από Ελλάδα

Μόνο ένας αξιωματούχος της Fed τάχθηκε υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων τον Ιούνιο. Εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη της αμερικάνικης οικονομίας. Ανησυχία για τον αυξανόμενο κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Fed: Φόβοι για πιθανούς κινδύνους από Ελλάδα

Η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed υποστήριξαν στην συνεδρίαση του Ιουνίου πως η οικονομία πλησιάζει στο σημείο που θα δικαιολογεί μια αύξηση των επιτοκίων, αλλά εξέφρασαν ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις από μια αρνητική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα.

Τα μέλη της Επιτροπής FOMC «εκτίμησαν ότι οι οικονομικές συνθήκες συνεχίζουν να πλησιάζουν το σημείο που θα δικαιολογεί την έναρξη αύξησης των επιτοκίων», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 16-17 Ιουνίου και δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη.

Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας βελτιώθηκαν περαιτέρω τον Μάρτιο και τον Ιούνιο, σύμφωνα με αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας. Μεγάλος αριθμός αξιωματούχων εκτίμησε ότι η οικονομία θα βρίσκεται κοντά στον στόχο της πλήρους απασχόλησης στο τέλος του έτους. 

Ωστόσο, τα εννιά από τα δέκα μέλη ανέφεραν ότι θα χρειαστεί να δουν περισσότερες ενδείξεις για να πειστούν πως οικονομική ανάπτυξη είναι αρκετά ισχυρή ώστε να επιτρέπει μια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο αξιωματούχοι της Fed είχαν προβλέψει ότι θα αυξήσουν τα επιτόκια δύο φορές φέτος.

Από τότε οι παγκόσμιες αγορές έχουν ταρακουνηθεί από τον αυξανόμενο κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και από το «sell off» στις κινεζικές μετοχές.

Τα πρακτικά αποκαλύπτουν ότι διάφοροι αξιωματούχοι «εξέφρασαν την αβεβαιότητα τους για το αν η Ελλάδα και οι επίσημοι πιστωτές τους θα φτάσουν σε μια συμφωνία και για το ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης στο εξωτερικό, ειδικά στην Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενος οικονομίες».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v