Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OOΣΑ: Συρρικνώστε τις τράπεζες για περισσότερη ανάπτυξη

Η διόγκωση του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ανεπτυγμένες χώρες μπορεί να πλήξει την ανάπτυξη και να διευρύνει τις ανισότητες, υποστηρίζει έκθεση του ΟΟΣΑ.

OOΣΑ: Συρρικνώστε τις τράπεζες για περισσότερη ανάπτυξη

H συρρίκνωση του χρηματοπιστωτικού τομέα μπορεί τονώσει την ανάπτυξη και να μειώσει την ανισότητα στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Στην έκθεση, το ίδρυμα με έδρα το Παρίσι αναφέρει ότι ενώ τα δάνεια των τραπεζών έχουν ιστορικά βοηθήσει την ανάπτυξη, συνδέοντας τις αποταμιεύσεις με τις καλύτερες επενδύσεις, η απότομη εξάπλωση του χρηματοπιστωτικού τομέα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες τον έχει μετατρέψει περισσότερο σε εμπόδιο.

«Όταν ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι καλά ανεπτυγμένος, η περαιτέρω αύξηση του μεγέθους του συνήθως επιβραδύνει την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη» σημειώνεται στην έκθεση.

Όπως μεταδίδει η WSJ, οι ερευνητές του ΟΟΣΑ υποστηρίζουν ότι η αυξημένη χορήγηση στεγαστικών δανείων μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβής για την ανάπτυξη. Αντίθετα, τα υψηλότερα επίπεδα δανείων προς τις επιχειρήσεις δεν έχουν τόσο αρνητικές επιπτώσεις.

Η έκθεση ζητάει μέτρα για τον περιορισμό του δανεισμού των νοικοκυριών σε σχέση με το εισόδημα τους και προτείνει την μείωση του μεγέθους των μεγάλων τραπεζών ή την εισαγωγή πιο αυστηρών κεφαλαιακών απαιτήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v