Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα hedge funds «οχυρώνονται» έναντι ενός Grexit

H ελληνική κρίση έχει αρχίσει να επηρεάζει την αγορά. Και τα πρώτα δείγματα στα hedge funds κάνουν την εμφάνισή τους, με τους επενδυτές να αποσύρονται από τα πιο ριψοκίνδυνα στοιχήματα και να προσπαθούν να οχυρωθούν έναντι ενός Grexit.

Τα hedge funds «οχυρώνονται» έναντι ενός Grexit

Μεταξύ των επενδυτών που έχουν κερδίσει πολλά φέτος βρίσκονται τα hedge funds - χάρις κυρίως στις επενδύσεις τους στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - των οποίων η άνοδος υπήρξε μέχρι προσφάτως εκρηκτική. Αλλά καθώς η ένταση μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της ανεβαίνει, τα hedge funds προετοιμάζονται για βραχυπρόθεσμη αστάθεια, γράφει σήμερα η WSJ.

Kι αυτό παρότι υπάρχει ακόμα ευρεία συναίνεση ότι η μακροπρόθεσμη προοπτική για την Ευρώπη παραμένει ανοδική.

Γνώστες της αγοράς αναφέρουν όμως ότι κάποια hedge funds έχουν ελαττώσει τα ριψοκίνδυνα «στοιχήματά» τους, ενώ ένας μικρός αριθμός έχει πάει ένα βήμα παραπέρα, ποντάροντας στο ότι οι μετοχές θα πέσουν.

Ο James Berger, υψηλόβαθμο στέλεχος του ελβετικού hedge fund, B1 Capital, δήλωσε ότι υπάρχει μια «μεγάλη πιθανότητα» η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Μάλιστα μίλησε για τη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης χαρακτηρίζοντάς την ως μια κρίσιμη ημέρα κατά την οποία θα πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Το μεγάλο σορτάρισμα της Β1 Capital είναι ασυνήθιστο για τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές που φέτος έχουν βρεθεί στα ύψη, με αύξηση 12%, καθοδηγούμενες από την τόνωση περίπου €1 τρισ. της ΕΚΤ. Ερωτηθείς γιατί άλλα funds δεν προέβησαν σε παρόμοια στοιχήματα ο κ. Berg είπε: «Προς το παρόν, υπάρχει πολύς καθησυχασμός. Βλέπουν την ελληνική χρεοκοπία κατά πρόσωπο, αλλά κανείς δεν πανικοβάλλεται», είπε.

Ο Savvas Savouri, επικεφαλής οικονομολόγος στο Toscafund LLP, ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds με μετοχές στην Ευρώπη, είπε ότι η πιθανότητα να βρεθεί μια λύση στην κρίση χρέους έχει υποτιμηθεί.

Εντούτοις, «οι συνέπειες - κοινωνικες, οικονομικές και πολιτικές - μιας αποτυχίας στο να αποφευχθεί η χρεοκοπία έχουν επίσης υποτιμηθεί».

Εάν τα funds δεν έχουν αρχίσει ήδη να οχυρώνονται έναντι του ελληνικού κινδύνου, τώρα είναι πιθανόν πάρα πολύ αργά, σύμφωνα με τον Antoine Cornut, διαχειριστή επενδύσεων της Camares, εταιρίας με έδρα το Λονδίνο και πάνω από $500 εκατομμύρια υπό τη διαχείρισή του.

«Πρέπει να πηγαίνει κανείς λίγο κόντρα στο ρεύμα», συμπλήρωσε. Όταν η αγορά ανεβαίνει, τότε είναι που πρέπει να προστατεύεστε. Τώρα, η αγορά αποτιμά ήδη τον κίνδυνο Grexit , και είναι υπερβολικά ακριβό να προστατευτείτε αυτή τη στιγμή από αυτό,» είπε.

Ο Patrick Armstrong, επικεφαλής επενδύσεων της Plurimi Investment Managers LLP, θεωρεί ότι υπάρχει μία μεγάλη γκάμα πιθανών εκβάσεων στο θέμα της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι τώρα η αγορά προεξοφλεί το χειρότερο σενάριο.

«Όμως όταν υπάρξει μία συμφωνία, οι άνθρωποι θα επικεντρωθούν ξανά στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης», ισχυρίζεται ο Stephen Macklow-Smith, επικεφαλής ευρωπαϊκής στρατηγικής χρηματαγορών στην J.P. Morgan Asset Management, η οποία διαχειρίζεται $1.7 τρισ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v