Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Η μείωση της ανισότητας στηρίζει την ανάπτυξη

Όταν οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι η οικονομία μιας χώρας μπορεί να δεχθεί πλήγμα. Αλλά όταν οι φτωχοί αρχίζουν να ανεβαίνουν επίπεδο, η ανάπτυξη μπορεί να λάβει ώθηση. Αυτό είναι το μήνυμα έκθεσης που δημοσίευσε το ΔΝΤ.

ΔΝΤ: Η μείωση της ανισότητας στηρίζει την ανάπτυξη

Oι χώρες που μειώνουν την εισοδηματική ανισότητα δεν περιορίζουν μόνο την φτώχεια αλλά αυξάνουν και τους ρυθμούς ανάπτυξης, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

H έρευνα που βασίζεται σε στοιχεία από 159 ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, δείχνει ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στην ανισότητα και την ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, με βάση την έρευνα του Ταμείου που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα, αν το εισοδηματικό μερίδιο του πλουσιότερου 20% αυξηθεί κατά μια ποσοστιαία μονάδα, η ανάπτυξη είναι κατά 0,08% χαμηλότερη τα επόμενα πέντε χρόνια. Την ίδια στιγμή, η αύξηση των εισοδημάτων στο φτωχότερο 20% δίνει ώθηση στην ανάπτυξη κατά 0,38%.

«Η διεύρυνση των ανισοτήτων έχει σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη και την μακροοικονομική σταθερότητα» σύμφωνα με τους πέντε οικονομολόγους του Ταμείου. «Τα ευρήματα μας δείχνουν πως η αύξηση του εισοδηματικού μεριδίου των φτωχών και η διασφάλιση ότι δεν μένει στάσιμη η μεσαία τάξη, είναι κάτι θετικό για την ανάπτυξη» προσθέτουν.

Όπως επισημαίνουν στην έκθεση, αν η ανισότητα είναι υψηλή η παραγωγικότητα μπορεί να είναι μικρότερη από ότι σε μια πιο εξισωτική κοινωνία, γιατί τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών δεν έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν δεξιότητες μέσω καλών προγραμμάτων εκπαίδευσης. Επιπλέον, η μεγαλύτερη συγκέντρωση του πλούτου στις υψηλότερες εισοδηματικές ομάδες μπορεί να μειώσει την συνολική ζήτηση και άρα και την ανάπτυξη, γιατί οι πλούσιοι ξοδεύουν μικρότερο μερίδιο του εισοδήματος τους από ότι οι ομάδες μεσαίων και χαμηλότερων εισοδημάτων».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η έρευνα του Ταμείου τονίζει ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην εξέλιξη της ανισότητας από χώρα σε χώρα και δε υπάρχει μια συγκεκριμένη «συνταγή» για να αντιμετωπιστεί η διεύρυνση του εισοδηματικού χάσματος.

Σημειώνεται ότι σε έκθεση που δημοσίευσε το 2014, ο ΟΟΣΑ κατέληξε σε ανάλογα συμπεράσματα για τις ανεπτυγμένες οικονομίες: η μείωση της ανισότητας θα μεταφρασθεί σε αύξηση της ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.

H συσχέτιση ανισότητας και ανάπτυξης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v