Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wal-Mart: «Κρύβει» $76 δισ. σε φορολογικούς παραδείσους

Η αμερικάνικη εταιρεία λιανικής έχει χτίσει ένα αχανές δίκτυο 78 θυγατρικών σε 15 φορολογικούς παραδείσους, στους οποίους δεν έχει κανένα κατάστημα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Wal-Mart: «Κρύβει» $76 δισ. σε φορολογικούς παραδείσους

Η Wal-Mart έχει στοιχεία ενεργητικού πάνω από 76 δισ. δολάρια σε φορολογικούς παραδείσους, στοιχείο που δεν φαίνεται στις οικονομικές ανακοινώσεις του αμερικάνικου κολοσσού.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μια νέα έκθεση αποκαλύπτει ότι η αλυσίδα καταστημάτων λιανικής έχει τουλάχιστον 78 υπεράκτιες θυγατρικές σε 15 φορολογικούς παραδείσους, από τις οποίες πάνω από 30 δημιουργήθηκαν μετά το 2009.

Καμία από τις θυγατρικές δεν αναφέρεται στις ανακοινώσεις της εταιρείας, σύμφωνα με την έκθεση της United Food & Commercial Workers International Union που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Το 90% των στοιχείων ενεργητικού της Wal-Mart εκτός ΗΠΑ βρίσκονται σε θυγατρικές στο Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, δύο από τους πιο δημοφιλείς φορολογικούς παραδείσους.

Οι μονάδες στο Λουξεμβούργο, όπου η εταιρεία δεν έχει καταστήματα, ανακοίνωσαν κέρδη 1,3 δισ. δολάρια ανάμεσα στο 2010 και το 2013 και πλήρωσαν φόρο με συντελεστή χαμηλότερο από 1%.

Όλα τα περίπου 3.500 καταστήματα της Wal-Mart στην Κίνα, την Κεντρική Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Βραζιλία, την Ιαπωνία, την Νότια Αφρική και την Χιλή, φαίνεται να ανήκουν σε μονάδες σε φορολογικούς παραδείσους όπως οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, το Κουρακάο και το Λουξεμβούργο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v