Αλλαγή έδρας λόγω πιθανού Brexit εξετάζει η HSBC

To Brexit δημιουργεί μεγάλη ανησυχία σε επιχειρήσεις που εδρεύουν στο Λονδίνο. Δύο μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι εξετάζουν τη μετακίνηση των ευρωπαϊκών τους εργασιών εκτός Βρετανίας, προκειμένου να οχυρωθούν έναντι του Brexit.

Αλλαγή έδρας λόγω πιθανού Brexit εξετάζει η HSBC

Η HSBC Holdings Plc και η JPMorgan Chase & Co εξετάζουν τη μετεγκατάσταση τμημάτων των επιχειρήσεών τους από το Ηνωμένο Βασίλειο στο Λουξεμβούργο καθώς προσπαθούν πλέον να διασφαλιστούν έναντι του ενδεχομένου μιας βρετανικής εξόδου από την Ένωση, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times.

Η JPMorgan είναι κοντά στη δημιουργία μιας τράπεζας με έδρα στο Λουξεμβούργο, η οποία θα διαχειρίζεται τις συναλλαγές της εντός ευρωζώνης. Λόγος είναι μεταξύ άλλων και οι αυστηρότεροι κανόνες που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις δραστηριότητές των τραπεζών εκτός ευρωζώνης, γράφουν οι Times.

Οι αλλαγές αυτές δεν είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε μετακίνηση μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας προς το Λουξεμβούργου και το Λονδίνο θα παραμείνει η έδρα των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της JPMorgan προς το παρόν.

Μία βρετανική έξοδος, γνωστή και ως Brexit, θα έπαιρνε αρκετό χρόνο για να εφαρμοστεί μετά από ένα δημοψήφισμα, ανέφερε εκπρόσωπος της JPMorgan, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η αβεβαιότητα που θα συνόδευε μία έξοδο θα έβλαπτε την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, τις επενδυτικές αποφάσεις και την ανάπτυξη.

«Οι μεταβατικές δαπάνες είναι πολύ πιθανόν να είναι σημαντικές, η αβεβαιότητα ως προς τις μελλοντικές ρυθμίσεις θα ήταν πιθανόν να προκαλέσει πτώση των επενδύσεων και να οδηγήσει τους καταναλωτές στο να αναβάλουν δαπάνες», δήλωσε η τράπεζα, η οποία έχει στο ενεργητικό της $2,6 τρισ.

Η HSBC φέρεται να έχει πει στο βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών ότι εξετάζει τη μετακίνηση της έδρας της στο Λουξεμβούργο από το Λονδίνο, και οι συζητήσεις με αξιωματούχους αποτελούν μέρος της επανεξέτασης της έδρας της που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο, ανέφεραν οι Times.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v