Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη ο de Villepin

Ως απλός πολίτης, σχετικά με τυχόν εμπλοκή του στο σκάνδαλο της Clearstream, θα αντιμετωπιστεί από την γαλλική δικαιοσύνη, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Dominique de Villepin.

Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη ο  de Villepin
Ως απλός πολίτης, σχετικά με τυχόν εμπλοκή του στο σκάνδαλο της Clearstream, θα αντιμετωπιστεί από την γαλλική δικαιοσύνη, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Dominique de Villepin. Οι γαλλικές ανακριτικές αρχές έχουν καλέσει τον κ. de Villepin για ανάκριση στις 27 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται ότι η ”περίπτωσή” του θα τεθεί ”υπό πλήρη και επίσημη έρευνα”.

Σημειώνεται ότι εάν, τελικώς, η γαλλική δικαιοσύνη εφαρμόσει την ”απειλή” της, θα είναι η πρώτη φορά που ένας πρώην πρωθυπουργός της χώρας ”σύρεται” στα δικαστήρια. Βάσει του γαλλικού συντάγματος πρωθυπουργοί και υπουργοί μπορούν να δικαστούν μόνο για υποθέσεις που αφορούν στην περίοδο της θητείας τους, αλλά από ειδικά δικαστήρια, με τη σύνθεσή τους να προέρχεται από βουλευτές και ανώτατους δικαστές.

Το σκάνδαλο Clearstream εμπλέκει αρκετούς πολιτικούς της κεντροδεξίας παράταξης, με ύπαρξη ”κρυφών” τραπεζικών λογαριασμών στην εν λόγω εταιρεία του Λουξεμβούργου, ενώ έχει εμφανιστεί από τον γαλλικό Τύπο και ως ”σκληρή κόντρα” μεταξύ de Villepin και του νυν προέδρου Nicolas Sarkozy.

Ο κ. de Villepin κατηγορείται ότι ”διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο” στις έρευνες για πιθανή εμπλοκή του Nicolas Sarkozy στο σκάνδαλο Clearstream, με το σπίτι και το γραφείο του να ερευνούνται από την αστυνομία την περασμένη εβδομάδα.

Πάντως γαλλικοί νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι οι δικαστικές αρχές είναι πολύ δύσκολο να αποδείξουν την ύπαρξη ”προσωπικών κινήτρων” στις κινήσεις του de Villepin.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v