Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: Βλέπει χαμένη δεκαετία για ΗΠΑ

Οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας προβλέπουν ότι η αμερικάνικη οικονομία θα ανακάμψει από την κρίση το 2017, αν το ΑΕΠ συνεχίσει να αναπτύσσεται με το σημερινό ρυθμό.

Deutsche Bank: Βλέπει χαμένη δεκαετία για ΗΠΑ

Aναλυτές της Deutsche Bank υποστηρίζουν πως η αμερικάνικη οικονομία δεν έχει ανακάμψει πλήρως από την κρίση του 2008 και ότι οδεύει προς μια «χαμένη οικονομία».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, χρησιμοποιώντας έναν διαφορετικό ορισμό της ανάκαμψης από αυτόν των Rogoff και Reinhart, οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας προβλέπουν ότι η αμερικάνικη οικονομία θα ανακάμψει από την κρίση το 2017.

Συγκεκριμένα, οι Rogoff και Reinhart θεωρούν ότι η ανάκαμψη από μια κρίση έχει ολοκληρωθεί όταν το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα. Oι αναλυτές της Deutsche Bank ορίζουν την ανάκαμψη με διαφορετικό τρόπο.

«Ορίζουμε μια ανάκαμψη ως ολοκληρωμένη όταν όλη η πραγματική κατά κεφαλήν παραγωγή που χάθηκε εξαιτίας της κρίσης (σε σχέση με το προ κρίσης υψηλό) έχε ι ανακτηθεί» αναφέρουν σε έκθεση τους.

«Με βάση τον ορισμό μας, η οικονομία των ΗΠΑ χρειάστηκε κατά μέσο όρο 10,8 χρόνια για να ανακάμψει από τις προηγούμενες συστημικές κρίσεις» σημειώνουν.

«Ακόμα περισσότερο, η τρέχουσα ανάκαμψη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και δεν θα ολοκληρωθεί στο κοντινό μέλλον. Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, η πραγματική κατά κεφαλήν παραγωγή επέστρεψε στο προ κρίσης υψηλό του τέταρτου τριμήνου του 2007 το τρίτο τρίμηνο του 2013. Αν το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό 1,4%, η χαμένη παραγωγή λόγω της κρίσης θα έχει ανακτηθεί πλήρως στο τέταρτο τρίμηνο του 2017, ακριβώς δέκα χρόνια από τότε που ξεκίνησε η ύφεση. Το σενάριο αυτό δεν είναι ευαίσθητο σε πιθανά εναλλακτικά σενάρια ανάπτυξης, φαίνεται πως η οικονομική κρίση οδήγησε σε μια “χαμένη δεκαετία”» τονίζεται στην έκθεση της γερμανικής τράπεζας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v